• BIST 100

    10219,59%0,01
  • DOLAR

    32,21% 0,01
  • EURO

    34,77% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2427,07% -0,70
  • Ç. ALTIN

    3925,56% -0,46

Muazzam Bir Tünel

Muazzam Bir Tünel

Türkiye’nin metropolü İstanbul’a deniz altından üç katlı kara yolu ve metro tüneli yapılarak şehrin Avrupa ile Asya yakaları birbirine bağlanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Boğaz’ın altından geçecek olan 6,5 kilometre uzunluğundaki t

Tages Anzeiger

Boğaz’da Büyük Planlar yapılıyor: Türkiye 3,5 Milyar Dolara İstanbul’a Yeni Bir Deniz Altı Bağlantısı Yapıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu Yeni Türkiye’nin Simgesinden Bahsediyor.

Türkiye’nin metropolü İstanbul’a deniz altından üç katlı kara yolu ve metro tüneli yapılarak şehrin Avrupa ile Asya yakaları birbirine bağlanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Boğaz’ın altından geçecek olan 6,5 kilometre uzunluğundaki tünelin iki katının araç trafiğine üçüncü katın ise metro için düşünüldüğünü söyledi. İstanbul için bir dizi milyarlık projelerden biri olan tünelin 2020 yılında bitmesi bekleniyor.

Başbakan Davutoğlu, yaklaşık 3,5 milyar dolar tutacak olan Avrupa ve Asya arasındaki yer altı bağlantısının 15 milyon nüfuslu İstanbul’un trafiğini hafifleteceğini söyledi. Hükûmet Başkanı, ayrıca tünelin iki yaka arasında işe gidip gelenlerin vakit kazanmalarının yanı sıra şehrin sera gazı salınımının yıllık 115 bin ton azalmasını sağlayacağını belirtti.

Başbakan Davutoğlu tünel projesini yeni Türkiye’nin sembolü olarak niteledi. Geçen yıllarda İstanbul’a Marmara Denizi’nin altından geçen bir demir yolu tüneli -Marmaray- yapılmıştı. Şimdilerde üçüncü Boğaz Köprüsü inşa edilmekte.

Ayrıca iki yıl sonra yeni bir havalimanının açılması planlanıyor. İstanbul için planlanan milyarlık projeler arasında Karadeniz ve Marmara Denizi arasında yeni bir gemi bağlantısı da yer alıyor.

150 Yıllık Vizyon

Boğaz’ın altından tünel yapma fikri 1860’a dayanıyor. O dönem mühendisler suyun derinliklerinden ama yine de deniz dibinin üstünden geçecek olan sütunların üzerine yerleştirilmiş tüp geçitler düşünmüşlerdi. Ancak o dönemin teknolojisiyle vizyon olmaktan öteye gidememişti. Yüz yıldan daha uzun süre sonra yeni fizibilite araştırmaları yapılarak Marmaray projesi başlatıldı.

Bazı tünel mühendisleri ve Türkiye hükûmet temsilcileri Avrupa’yı Asya ile bağlayan ilk projeye imza atmışlar gibi demeçler verseler de bu doğru değil. Trenle Londra’dan Berlin ve Moskova üzerinden Pekin’e gitmek şimdi de mümkün. Ayrıca Ural’da Sibirya ötesi tren yolu Avrupa ve Asya sınırını geçmekte. Marmaray bunlara alternatif bir güzergâh olarak Avrupa ve Asya arasında kullanılacak olan ilk standart genişliği olan demir yolu hattıdır. (İsviçre, Tages Anzeiger - 28 Şubat 2015)



18.8° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor