Tarih: 08.05.2015 22:35

Müftüoğlu: Askeri İşbirliğine Hazırız

Facebook Twitter Linked-in

 

Ria Novosti

İstanbul’daki IDEF-2015 fuarında konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Yöneticisi Altuğ Müftüoglu, Ankara’nın, Rusya ile askerî iş birliği yapmak istediğini ancak bunun için hem siyasi hem de teknik engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Müftüoğlu, “Türkiye sanayisi, yurt dışından sadece hazır ürün satın almak istemeyeceğimiz, ayrıca kendi üretimimizi yapabileceğimiz belirli bir seviyeye ulaşmış durumda. Kesinlikle diğer ülkelerle iş birliği yapmaya devam edeceğiz. Harika silah sistemine sahip Rusya ile iş birliği yapmaya hazırız ancak mühendislik kültürümüz farklı. Standartlar konusunda yakınlaşmalıyız.” şeklinde konuştu.

Müftüoğlu, askerî, havacılık ve uzay sanayisinin, stratejik alanın bir parçası olduğunu, dolayısıyla Rusya ve Türkiye arasındaki stratejik iş birliği konusunda devlet düzeyinde bir kararın alınması gerektiğini ve ancak bu karardan sonra şirketlerin askerî- teknik alanında temasa geçebileceklerini belirtti.

Müftüoğlu, “Önceleri Rusya ile enerji alanında bu tür bir iş birliğimizin olacağını düşünmek mümkün değildi şimdi ise bu iş birliği ileri bir düzeyde. Askerî, savunma ve havacılık alanındaki iş birliğinde de aynı şekilde olacağını düşünüyorum.” dedi.

Uzmana göre Rusya’nın ileri teknoloji ürünleri var ancak insan faktörüne olan ilgi eksik. Uçaktaki kontrol düğmeleri uygun yere mi konulmuş? Alan uygun mu? Müftüoğlu’na göre Rus askerî teknolojisinde bu sorular ilk sırada yer alıyor ve Türkiye, bu konuda kendi tecrübelerini paylaşmaya hazır.

Ajansımıza konuşan kaynak şunlara vurgu yaptı: “İş birliğimize ihtiyaç olduğu kesin ancak her iki ülkenin yönetiminin de siyasi iradesini beklemek gerek. NATO ile Rusya, ABD ile Rusya arasında gözlenen çekişmenin ışığında bu konu, maalesef yakında ele alınacak bir konu değil. Ancak er ya da geç gerginliğin sona ereceğini ve o zaman askerî alanda tam anlamıyla bir iş birliğine başlayacağımızı ümit ediyorum.' (Rusya, Ria Novosti - 06 Mayıs 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —