Tarih: 11.06.2015 13:57

Muhalefetle Müzakere Edecek

Facebook Twitter Linked-in

 

AFP

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, çarşamba akşamı, AK Parti`yi (Adalet ve Kalkınma Partisi) Parlamentodaki mutlak çoğunluğundan mahrum bırakan genel seçimler sonrasında, Partisinin koalisyon kurmak için muhalefetle görüşmeler başlatacağını duyurdu.

Davutoğlu, TRT Televizyonuna verdiği mülakatta, 'Koalisyonun başına ancak AKP geçebilir. Diğerleri (partiler) yol kapatmayı denerse her seçeneği de düşünürüz.' dedi.

13 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), oyların yüzde 40,8`ini alarak seçimin birinci partisi oldu.

AK Parti Meclisteki 550 koltuktan yalnızca 258`ini elde etti, böylece üç muhalif partiden biriyle bir koalisyon hükûmeti kurmak için pazarlıkların yolu açılmış oldu.

Bu görüşmeler baş ağrıtıcı görünüyor zira muhalefet partileri şimdiye dek bunu reddetti.

Başbakan Davutoğlu, 'Bütün muhalefet partilerinin her biriyle açık yüreklilikle görüşeceğim. Kırmızı çizgilerimiz yok.' dedi.

Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Koalisyonun en iyi seçenek olmadığını hep söyledik ancak halk bunu tercih ettiyse bize düşen görev bunun en iyisini yapmaktır.'

Herkesle Müzakere Etmek

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı ile görüşen muhalefetin etkili isimlerinden Milletvekili ve eski CHP lideri Deniz Baykal`a göre Cumhurbaşkanı da 'her türlü koalisyona sıcak bakıyor'.

Ülkenin güçlü adamıyla baş başa yaptığı iki saatlik görüşme sonrasında Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Türkiye`yi hâlihazırdaki istikrarsızlık döneminden kurtarmak için 'en kısa zamanda bir koalisyon hükûmetinin kurulmasını' istediğini açıkladı.

Pazar gününden beri ekranlarda gözükmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın perşembe günü, Ankara Ticaret Odasında yapacağı konuşmayla alışılmadık olan bu sessizliği bozması bekleniyor.

Şimdiden erken seçimden söz etmenin 'ahlaki olmadığını' söyleyen Başbakan, müzakerelerin önünün kesilmesi hâlinde buna başvurulabileceğini açıkça ifade etti.

Davutoğlu, 'Herkesle görüşeceğim. Hiçbir sonuç alamazsak bu ülke geçici bir hükûmet tarafından yönetilmeyecek (...) Halka geri dönüp yeni bir görev vermesini isteyeceğiz.Halk, AK Parti`ye başkanlık sistemine kurma yetkisini vermedi.' dedi.

Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Cumhurbaşkanı bir koalisyon kurulması için yapılacak müzakerelere katılmayacak. Kendisi muhtemel engelleri kaldıracak mercidir.' ( Fransa, AFP – 10 Haziran 2015 )

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —