Tarih: 11.04.2023 15:42

Murat Ülker’den dikkat çeken bir yazı

Facebook Twitter Linked-in

 

DİNİN ONARIMI NE DEMEK? 

 

Bir yaşam tarzı demek olan din genel manada “itaat” demektir. 

Bir dine dahil olmak için İnanç/İman şarttır. Bizim dinimizde bu, gayba imanla (bilinmeyene inanmakla) olur. 

Zira biz yek ve tek olan ilahımız Allah’ı bilemeyiz; keza kitap ve meleklerini ve bize gönderdiği elçisini de (peygamber) O bildirmezse bilemeyiz. 

Yapmamız gereken makbul ibadetlerimizi (namaz, oruç, hac, zekat vb) ancak O bize bildirince yapabiliriz. 

Allah’ın Kitabı ve elçisinin öğretisi (sünnet) mucizevi bir özellik taşır. Evrenseldir, yani her insana, her coğrafyada ve her zaman diliminde hitap eder. 

Bu da insanların soyut (felsefi) ve somut (bilimsel) olarak gelişmelerine cevap verebilmesiyle olur. Tabii bu konuda peygamberimizin eylem ve söylemi bize yol göstermektedir: "Allah bu ümmete her yüzyılın başında, dinlerini tecdit edecek bir kimse gönderir.

" (Ebu Davud, “Melahim”, 1). Rabbimiz her çağda tüm dünyadaki Müslümanların dini anlayışını onaracak (tecdit edecek = yenileyecek) birini gönderir, diye anlıyorum ben. Keza "İslam garip başladı ve ilk başladığı gibi garip bir şekilde dönecektir. Gariplere ne mutlu!" deyince peygamber, dendi ki: "Garipler kimlerdir, ey Allah'ın Elçisi?" Şöyle buyurdu: "İnsanlar bozulduğunda ıslah edenlerdir." (Tirmizi, “İman”, 13; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 73). Yani "Garipler" olumsuz tutum sergileyenler değildir. 

Bunlar ıslah eden, tecdit eden, çalışan ve müspet bakan yani dini onaran kimselerdir. 

Kuran dilini bilmeyen, anlamayanlar ise tüm bunları yanlış anladıkları gibi bir de sonuç olarak ıslah etmek için hiçbir şey yapmamak gerektiğine karar veriyorlar, asrın müceddidini (onaranını, yenileyenini) bekliyorlar! Şimdi konuya daha detaylı bakacak olursak, buyurun rahmetli Yusuf el-Karadavi’nin Arzuladığımız Dinin Tecdit Edilmesi (İstanbul: Nida Yayıncılık, 2020) başlıklı eserinden okuyalım… 
 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —