Tarih: 17.10.2016 11:26

Musul operasyonu başladı

Facebook Twitter Linked-in

 

10.38 IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI SALİHİ: DAEŞ HEMEN HEMEN SAVAŞMADAN BÖLGEYİ TERK EDİYOR

NTV yayınına katılan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, “DAEŞ hemen hemen savaşmadan bölgeleri terk ediyor” diyerek IŞİD militanlarının çoğunlukla direniş göstermeden kenti terk ettiğini belirtti.

Bağdat yönetiminin Türkmenleri, Musul operasyonunun dışında tutmak istediğini savunan Salihi, “Buna rağmen gönüllü olarak 500 kişilik kuvvetimiz Başika tarafında hazır. Bunun yanında diğer aşiret güçlerimiz de olacak” dedi.

10.28 7 KÖY IŞİD´DEN GERİ ALINDI

Musul operasyonu kapsamında Peşmerge güçleri, Hazır Cephesi´ndeki 7 köyü IŞİD´den geri aldı. Operasyonun basın sözcüsü Helgurt Hikmet tarafından yapılan açıklamada bu köylerin Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir olduğu kaydedildi.

10.05 DHA, Musul operasyonuna katılan Peşmerge güçlerinin Başehre köyünün IŞİD´in elinden aldığını aktardı.

09.48 ´TÜRKİYE´NİN BAŞİKA´DA EĞİTTİĞİ BİRLİKLER MUSUL OPERASYONUNA KATILIYOR´

Reuters´a bilgi veren Türk askeri yetkililer, Musul operasyonuna Başika Kampı´nda Türkiye tarafından eğitilen yaklaşık 3000 Iraklının yarısının katıldığı bilgisini paylaştı.

09.23 TOWNSEND: KOALİSYON OPERASYONA KATILAN GÜÇLERE DESTEK VERİYOR

ABD´nin Irak´taki Askeri Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Musul operasyonuna katılan Irak güçleri ile Peşmerge´ye geniş çaplı destek verdiğini söyledi.

‘KARA GÜCÜNÜN TAMAMI IRAKLI´

Townsend, “Açıklayıcı olmak için Musul´u özgürleştirecek binlerce kişilik kara gücünün tamamı Iraklı” diye de ekledi.

07.44 ZARDEK DAĞI´NDA ÇOK SAYIDA ABD ASKERİ KONUŞLANDI

Musul´un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi´ndeki Zerdek Dağı´nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası´nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

07.41 NUCEYFİ: TÜRK ASKERLERİN EĞİTTİĞİ SAVAŞÇILAR DA OPERASYONA KATILDI

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızları´nın Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti. 06.43 Kürt yetkililer, Peşmerge güçleri ve Irak ordusunun Musul´a yönelik TSİ 06.00´da eş güdümlü operasyona başladığını belirtti.

İBADİ: KENT MERKEZİNE SADECE ORDU VE POLİS GİRECEK

Irak Başbakanı İbadi, gece 02.00 sularında devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul´u IŞİD´den kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

´GÜVENLİK GÜÇLERİYLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLUN´

İbadi, Musul´u kurtarma operasyonuyla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi. İbadi´nin yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz üst rütbeli subay yer aldı.

IKBY: OPERASYONA 4 BİN PEŞMERGE KATILIYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul´un doğusundaki Hazır Cephesi´nde Peşmerge´nin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun IŞİD´e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

​Hazır Cephesi´nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmerge´nin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

´KOALİSYON UÇAKLARI DÜNDEN BERİ BOMBALIYOR´

Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri IŞİD hedeflerini bombaladığı ve Peşmerge´ye hava desteği sağladığı belirtildi.

ABD: SİZİNLE BİRLİKTE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

ABD´nin IŞİD´le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Bu gece Başbakan İbadi, IŞİD teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul´un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi' diyerek, Musul harekatına olan desteğini bildirdi.

​McGurk ayrıca, 'Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz' ifadesinde bulundu.

CARTER: BU BİR DÖNÜM NOKTASI

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise şu açıklamayı yaptı: 'Bu, IŞİD´in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul´u ve Irak´ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz.'


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —