Tarih: 06.10.2016 11:22

Musul Operasyonu Dikkatli Planlanmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

REUTERS

Türkiye Savunma Bakanı, salı günü, Birleşik Devletler ve müttefiklerinin, Irak´ın Musul şehrini İslam Devletinden almak için bir saldırı başlatmadan önce dikkatli bir şekilde düşünmesi gerektiğini söyleyerek bunun, bir milyon mülteci göçünü tetikleyebileceğini ifade etti.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ise Irak´ın ikinci büyük şehrine yönelik beklenen saldırıya ilişkin planların “şeffaf olmadığını” ifade etti; bu, operasyonla ilgili olarak bir NATO müttefikinin artan kaygılarının altını çiziyor.

Savunma Bakanı Fikri Işık, 2014´ten bu yana İslam Devletinin elinde bulunan, iki milyonun üzerinde kişinin yaşadığı Musul şehrinden mülteci akınının, Irak sınırları içerisinde tutulması gerektiğini söyledi.

Işık, bir açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Müttefiklerimiz, olası bir Musul operasyonunun neden olacağı bir milyonluk göç dalgasını çok dikkatli bir şekilde hesaplamalıdır.”

Işık, “Göç dalgası, Irak topraklarında karşılanmalıdır. Aksi halde Türkiye´ye büyük bir yük getirecek ve bu da Avrupa´yı etkileyecektir.” dedi.

Türkiye halihazırda 2,5 milyonun üzerinde Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Suriye´de isyancı grupları İslam Devletine karşı mücadelelerinde destekleyen Türk güçleri kuzeyde giderek artan bir operasyon yürütüyor.

Yıldırım ayrıca Musul´a yönelik bir saldırının yeni bir mezhep çatışmasına yol açabileceğini söyleyerek hem Suriye hem de Irak´ın demografik yapısının tehlikeli bir şekilde sarsılmakta olduğunu belirtti.

Yıldırım, “Müttefiklerimizin Musul planları ne yazık ki şeffaf değil, mezhep çatışmaları riski taşıyor.” dedi.

Yıldırım konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Suriye ve Irak´ta demografik yapının bozulması ve etnik bölgelerin değişmesi bölgeye istikrar getirmez. Sünni aşiretlerin etkin olduğu Musul´u Şii militanlara vermek fitili ateşleyecektir.”(İngiltere.REUTERS-04.10.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —