• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Müzede Geçmişe Yolculuk

Müzede Geçmişe Yolculuk

Burhaniye ilçesinde 2007 yılında kurulan Bizim Köy Etnografya Galerisi, sergilenen hareketli-sesli objeleri ile Anadolu yaşamından kesitler sunuyor.

 

Büyükşehir Merhaba Gazetesi

Müze ziyaretçileri, sensörler yardımıyla hareket edebilen cansız mankenler sayesinde un değirmenindeki çalışmayı, çift sürülmesini, yün eğrilmesini ve halı dokunmasını gözlemleyip zamanda yolculuğa çıkabiliyor. Yaklaşık 300 metrekare kapalı alana sahip Bizim Köy Etnografya Galerisi, 2007 yılında Ordulu Nurdaş Yılmaz tarafından kuruldu.

Sesli ve hareketli objeler, müzeyi gezenleri çocukluğuna döndürüyor, eski köy hayatını adeta yaşayarak gözlemleme fırsatı sunuyor. Müzenin ziyaretçilerini siyah önlüklü cansız manken hoş geldiniz diyerek karşılıyor. Yöresel eşyaların da yer aldığı müzede, sensör yardımıyla harekete geçebilen cansız mankenler ağaç kesiyor, halı dokuyor, karasabanla çift sürüyor, un değirmeni çeviriyor, kömürlü ütüyle giysileri ütülüyor, halı dokuyor, bulgur öğütüyor, yün eğiriyor, dikiş makinesinde çalışıyor. Yerde oturur vaziyetteki bir başka cansız manken ise ziyaretçileri algıladığında harekete geçerek Kur´an-ı Kerim okuyor.

Ziyaretçiler Duygulanıyor

Müzenin kurucusu Nurdaş Yılmaz, yaptığı açıklamada, müzenin kadın, erkek, genç ve yaşlı hemen her kesimden ilgi gördüğünü söyledi. Ziyaretçilerin müzeyi gezerken duygulandığını dile getiren Yılmaz, yaşı 90´ın üzerinde olan bir ziyaretçinin ‘Babamdan ayrılırken 5 nüfustum. Bana bir tencere, bir ağaç kaşık, bir de tepsi verdi. Biz o tepside bir kaşıkla 4-5 sene yemek yedik. Kaşığı bir o çocuk, bir diğeri kaparak yemek yerdi. Şimdi çocuklar, torunlar yanımda çay bile içmiyor´ diyerek gözyaşı döktüğünü aktardı.

Yabancılar Müzeden Ayrılamıyor

Yurt dışından da çok ziyaretçi ağırladıklarını belirten Yılmaz, yurt dışından gelenler ´Dünyada böyle müze yok´ diyorlar. Devlet buraya yardım etse Avrupa Birliği´nin bayrağını da buraya koysa çok güzel olacak ve o kadar çok kişi gelecek ki. Hele yabancılar geldiği zaman müzeden çıkmıyorlar. İğneden ipliğe her şeyin fotoğrafını çekiyorlar. Yani yabancıların ilgisi daha çok ifadelerini kullandı. Yılmaz, ilk yıl 5-6 bin kişiyi ağırlayan müzeye gelen ziyaretçi sayısının, 2015 yılında 25 bine yaklaştığını kaydetti. Müze aynı zamanda fotoğraf tutkunları için adeta doğal çekim platosu özelliğine sahip. Yunanistan´ın Gümülcine kentinde yaşayan ve ailesiyle müzeyi gezen Edremit Fotoğraf Kulübü üyesi Belgin İsmail, eskiden kullanılan objelerin burada çok güzel bir şekilde değerlendirildiğini belirtti.(Balıkesir,Büyükşehir Merhaba Gazetesi-03.02.2016)



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor