• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

NASA, uzay tulumlarında sorunla karşı karşıya

NASA, uzay tulumlarında sorunla karşı karşıya

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) çalışmaları için uzay tulumlarının yetersizliği sorunuyla karşı karşıya.

 

NASA Müfettişi Paul Martin´in hazırladığı raporda, 'NASA´nın UUİ´nda kullandığı uzay tulumları, eskiden olduğu gibi tasarım açısından sorun teşkil ediyor ve sağlık riski oluşturuyor. Sırt çantası şeklinde tasarlanmış, astronotların uzayda çalışmalarını sağlayan 18 yaşam destek sisteminin yalnızca 11´i kullanılabilir durumda. Bu durum, UUİ´nin hizmet süresi tamamlanıncaya kadar kullanılamayacağına dair endişelere yol açıyor' ifadelerini kullandı. 

15 YIL HİZMET SÜRESİ OLAN TULUMLAR 40 YILDIR KULLANILIYOR

NASA´nın 2024´e kadar UUİ´na gerekli miktarda uzay tulumlarını sağlamakta sıkıntı çektiğini belirten Martin, istasyonun hizmet süresinin 2028´e kadar uzatılmasının durumu daha da zorlaştıracağını ifade etti. ABD´li müfettiş, şu anda astronotların kullandığı tulumların 40 yıl önce üretildiğini ve o zamanki hizmet sürelerinin 15 yıl olarak öngörüldüğünü hatırlattı. 

YENİ NESİL TULUMLARIN ÜRETİMİNDE GECİKME

Raporda, 'Yeni nesil uzay tulumlarının üretilebilmesi için yaklaşık 200 milyon dolar tahsis edilmiş olmasına rağmen NASA, mevcut tulumların yerine veya ilerideki araştırma görevlerinde kullanılabilecek yeni tulumların üretiminde yıllarla ifade edilebilecek gecikme var' diye kaydedildi.

Rapor, mevcut koşullarda yeni nesil uzay tulumlarının ilk örneklerinin 2024´e kadar UUİ´nda yapılacak testlere yetişememe riskinin bulunduğunu da kaydetti. Son zamanlarda UUİ dışında uzayda yürütülen çalışmalarda NASA´nın uzay tulumlarında kask kısmına su sızmaları, iletişim sistemi arızaları gibi sorunlar olduğu bildirilmişti.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor