National Interest yazdı: ´Türkiye NATO´dan çıkar mı?´

National Interest yazdı: ´Türkiye NATO´dan çıkar mı?´

ABD´li siyaset bilimci Kevin Brown, birçok kişinin ABD Başkanı Donald Trump´ın Washington´u NATO´dan çıkaracağından endişe ettiğini ancak bu aşamada Ankara´nın 70 yıllık ittifaktan ayrılacağını söylemenin çok daha iyi bir tahmin

ABD´li siyaset bilimci Kevin Brown, birçok kişinin ABD Başkanı Donald Trump´ın Washington´u NATO´dan çıkaracağından endişe ettiğini ancak bu aşamada Ankara´nın 70 yıllık ittifaktan ayrılacağını söylemenin çok daha iyi bir tahmin olacağını belirtti.

National Interest için bir yazı kaleme alan Brown, Trump´ın Türkiye´nin Suriye ordusuna yönelik operasyonuna verdiği desteğin hem en azılı muhalifleri hem de müttefikleri tarafından kınandığına dikkat çekerek, 'Türkiye´nin bu adımı, Ankara´nın geleneksel NATO müttefiklerinden ne kadar uzaklaştığını gösteren birçok işaretten biri' yorumunu yaptı.

´NATO, Erdoğanlı Türkiye´nin ulusal çıkarlarını gözetmeyi bıraktı´

ABD Başkanı Donald Trump´ın Washington´u NATO´dan çıkaracağından endişe eden çok sayıda kişi bulunduğunu ancak Ankara´nın NATO´dan ayrılacağını söylemenin çok daha iyi bir tahmin olacağını savunan Brown, 'Zira NATO, Erdoğanlı Türkiye´nin ulusal çıkarlarını gözetmeyi bıraktı. Ayrıca jeopolitik eğilimler, Türkiye´nin Batı´dan Doğu´ya yöneldiğini ortaya koydu. Türkiye´nin NATO´dan ayrılması eşsiz bir durum olmaz, çünkü Charles De Gaulle 1967´de Fransa´yı NATO´dan çıkarmıştı' ifadelerini kullandı.

´NATO ile ilişkilerdeki zirve noktası Rus uçağı düşürüldüğünde görüldü´

Brown´a göre Ankara için NATO ile ilişkilerdeki zirve noktası Rus Su-24 uçağının düşürüldüğü Kasım 2015´te görüldü. Brown, 'O dönemde endişeli gözlemciler, bunu Suriye´deki çatışmayı dünya savaşına dönüştürebilecek bir adım olarak yorumladı. Ancak ABD Türkiye´nin bu olaya ilişkin söylemini desteklemeyi reddedince Erdoğan, özür dileyip Rusya´yla ilişkiler onarma isteğini dile getirdi ve Moskova buna olumlu yanıt verdi' yazdı.

´NATO´dan çıkan Türkiye, Rusya´yla savunma işbirliği konusunda daha serbest olur´

Brown, NATO´dan çıkmanın Türkiye´nin stratejik olarak ABD ve Avrupa´nın denetiminden çıkacağı anlamına gelmeyeceğini, ancak Türkiye´nin İttifak nezdindeki yükümlülüklerinden kurtulacağını ve Ortadoğu, Orta Asya ve hatta Afrika´daki nüfuzunu artırmak için azami stratejik esnekliğe sahip olacağını ifade etti. ABD´li uzman, Türkiye´nin Rusya´yla savunma işbirliğini geliştirmekte ve S-400 füze savunma sistemleri gibi Rus yapımı askeri teçhizat satın almakta daha serbest olacağını da vurguladı.

Başkan Trump´ın Türk mevkidaşıyla sıcak ilişki kurma güvencesine rağmen Washington´daki birçok kişinin farklı görüşte olduğunu kaydeden Brown, ABD-Türkiye ilişkilerindeki bozulmanın halihazırda başladığının altını çizdi. Uzman, ABD Savunma Bakanlığı´nın (Pentagon) S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye´yi F-35 programından çıkardığını ve Temsilciler Meclisi´nin sadece üç fireyle ´Ermeni soykırımı´ tasarısını kabul ettiğini anımsattı.

´ NATO´dan çıkış yeni Türkiye için bir sonraki evrimsel adım olabilir´

'Erdoğan´ın stratejik tasarımlarına göre NATO´dan çıkmak, Batı ile Doğu arasında denge unsuru olarak tanımlanan Türkiye´nin tarihi pozisyonuna uygun ve böylece ülke, her iki taraftan da kazanımlar elde edecek' diye devam eden Brown, Londra Ekonomi Okulu´ndan Prof. Christopher Coker´in şu sözlerine yer verdi:

'Türkiye Batı´dan uzaklaşıyor ve Macaristan gibi Osmanlı geçmişinden gurur duyan bir Ortadoğu ülkesi, etnik milliyetçi tabana sahip anti-liberal demokrasi olma yolunda ilerliyor.'

Bu vizyonun NATO üyeliğini dışladığını zira İttifak´ın demokrasinin kolektif olarak savunulmasını teşvik eden, Batılı liberal bir kuruluş olduğunu belirten Brown, yukarıdaki nedenlerden dolayı NATO´dan çıkışın yeni Türkiye için bir sonraki evrimsel adım olmasının ihtimal dahilinde bulunduğunu savundu.

 



Genç ASAM

Staj Programı Başladı

Türkiye

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetine Katıldı.

Türkiye

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Özcan ÜNLÜ

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Yükleniyor