• BIST 100

    10171,09%-0,02
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

NATO: Ankara Yönetimi´nin Yanındayız

NATO: Ankara Yönetimi´nin Yanındayız

NATO´ya üye ülkelerin büyükelçileri seviyesinde önceki gün Brüksel´de düzenlenen toplantıda Kuzey Atlantik Paktı, İslam Devletinin Suruç´ta düzenlediği saldırıyı kınadı ve mücadelesinde Ankara yönetiminin yanında olduğunu belirt

 

Jean-Pierre Stroobants

NATO´ya üye ülkelerin büyükelçileri seviyesinde önceki gün Brüksel´de düzenlenen toplantıda Kuzey Atlantik Paktı, İslam Devletinin Suruç´ta düzenlediği saldırıyı kınadı ve mücadelesinde Ankara yönetiminin yanında olduğunu belirtti.

Diplomatik bir kaynak, “Ankara bir dayanışma jesti ve güvence istiyordu. Bunu almayı da başardı.” yorumunu yaptı. İttifakın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Teröre hiçbir şekilde hoşgörü gösteremeyiz. Eksiksiz bir şekilde tüm üye ülkeler karara onay verdi.” dedi. NATO bünyesinde dayanışma kararının mutlak çoğunlukla alınmış olması işin bir yüzü. Diğer yüzü ise yayımlanan bildiride Türkiye´nin son günlerde bombaladığı ne İslam Devletinden ne de Kürdistan İşçi Partisinden (PKK) bahsedilmiş olmasıdır. Ankara iki hedefine de aynı önemi addediyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande´ın Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan´a yaptığı “hedefleri karıştırmaması çağrısının” ardından Stoltenberg de NATO´nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye´den kendisini “ölçülü bir şekilde savunmasını” istedi.

Avrupa Komisyonundan yapılan açıklamada, teröre karşı Türkiye´nin kendisini savunma hakkının meşru olduğuna dikkat çekildi ancak diğer yandan Kürt halkının entegrasyonu çerçevesinde barış müzakerelerine devam edilmesinin de önemine vurgu yapıldı. Paris ve Berlin yönetimleri 2012´de başlatılan barış sürecinin tehlikeye girmesinin bölgedeki istikrarı bozabileceği endişelerini dile getirdi.

Suriye Kürtleri, ABD´nin bölgedeki başlıca müttefiki konumunda. Pentagon İslam Devletine karşı mücadelesini Suriye´de Halk Koruma Birlikleri (YPG) ile ittifak içinde sürdürüyor. Ayrıca YPG 900 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırındaki 400 kilometrelik bölgeyi de kontrolü altında tutuyor. Ankara yönetimi, PKK´nın Suriye´deki kolu olarak gördüğü YPG´nin daha fazla ilerlemesi ve güç kazanmasından endişe ediyor.

Türkiye ve ABD 27 Temmuz´da İslam Devleti ile mücadelede daha fazla iş birliği yapma kararı aldı. Anlaşma Türkiye-Suriye sınırında bir güvenli bölge oluşturulmasını öngörüyor.

İki ülkenin amacı farklı: Washington İslamcı grupları yok etmek istiyor. Ankara ise Esad´ı devirmek istiyor. Müttefikmiş gibi davranıyorlar ancak bunun sonu sahada nasıl olacak bilmiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye´deki 1,8 milyon Suriyelinin ülkelerine geri dönebilmesi için güvenli bölge oluşturulmasını istiyor.

Güvenli bölgenin oluşturulması karşılığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan uçaklarına İncirlik Hava Üssünü açmayı kabul etti. Ankara -asker göndermeden- Suriye´deki ılımlı askerî birliklere de destek verecek. Türkiye İslam Devletine katılmak isteyen cihatçıların geçişini engelleyecek.

Resmî bir ziyaret için Çin´e giden Erdoğan, “üye ülkelerden birine saldırılması durumunda NATO´yu askerî müdahaleye zorlayan Kuzey Atlantik Paktı´nın 5. Maddesinin” uygulanmasının talep edilebileceğini ifade etti. İttifak karargâhından Avrupalı bir yetkili, “Bu aşamada 5. Madde söz konusu değildir.” dedi. (Fransa, Le Monde - 30 Temmuz 2015)



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor