• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

NATO Genel Sekreteri: ´Rusya´yla Diyalog Şart´

NATO Genel Sekreteri: ´Rusya´yla Diyalog Şart´

Bu, ABD´nin uzun menzilli nükleer güçlerini Doğu Avrupa´daki Sovyet güçlerine karşı müzakerelerde kullanmak amacıyla bölgeye yolladığı Soğuk Savaş döneminde NATO´nun “iki yollu” yaklaşımının modern versiyonu.

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin Rusya´ya karşı yıllardır görülmemiş bir tavır alma konusunda birleştiğini söyledi. Amerika´nın Sesi´ne konuşan Stoltenberg, NATO´nun Rusya´yla diyaloğu sürdürürken savunmasını arttırmaya devam etmeye kararlı olduğunu söyledi.

NATO üyeleri, Rusya´nın 2014 yılında Kırım´ı ilhak etmesinden sonra ABD öncülüğündeki ittifakla arasındaki farklılıkların giderilmesi için ikili strateji üzerinde anlaşmaya varmıştı: “İki yönlü yaklaşım, güvenilir bir caydırıcılık ve savunma ortaya koyarak, güçlü olmak zorundayız. İşte bu nedenle Rusya´nın Ukrayna´da yaptıklarına karşı toplu savunmamızın en büyük desteğini ortaya koyuyoruz.”

Bu, ABD´nin uzun menzilli nükleer güçlerini Doğu Avrupa´daki Sovyet güçlerine karşı müzakerelerde kullanmak amacıyla bölgeye yolladığı Soğuk Savaş döneminde NATO´nun “iki yollu” yaklaşımının modern versiyonu.

Stoltenberg, bazı NATO müttefikleri savunma bütçelerini arttırmadıkları gerekçesiyle Amerika Başkanı Donald Trump´ın ittifak üyeleri arasında ortak savunma öngören 5´nci maddeden desteğini çekmesiyle ilgili kaygıları umursamaz göründü: “Başkan Trump, Nisan ayında Beyaz Saray´da birlikte yaptığımız basın toplantısında ve başka toplantılarda yaptığı konuşmada NATO´ya bağlılığını tekrarladı.”

Genel Sekreter, bu taahhüdün sadece sözle değil eylemlerle olması gerektiğine dikkat çekti: “ABD yönetimi, bütçe tasarısında Avrupa´daki askeri varlığı için yüzde 40´lık bir bütçe artırımı önerdi. Bu bütçeyle daha fazla birlik, daha fazla tatbikat, altyapıya daha fazla yatırım, ekipman sağlanması öngörülüyor. Bunların hepsi Amerika´nın NATO´ya ve toplu savunmamıza olan bağlılığını vurguluyor.”

Stoltonberg, Trump´ın müttefiklerine yaptığı terörle mücadelede daha fazla çaba gösterilmesi çağrısına değinerek, NATO´nun IŞİD´le mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyona katılma kararını hatırlattı: “Bu da koalisyonun çabalarıyla daha çok ve sağlam bir işbirliği ve eşgüdümlü çalışma platform oluşturma açısından güçlü bir siyasi mesaj veriyor.”

Stoltenberg, birçok Avrupa kentinde meydana gelen terör saldırılarının artık Avrupa için sadece polisin ilgileneceği bir konu olmadığını da belirtti: “Bir yandan da bu şiddet ideolojisi ve bu tür aşırılılıklara karşı siyasi ve ideolojik mücadelemize de hız vermemiz lazım. Ayrıca sokaklarımızda tanıklık ettiğimiz saldırıları destekleyen ve motive eden istikrarsızlığı dikkate almamız gerekiyor.”

 



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor