• BIST 100

    9983,2%0,68
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,70% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2435,48% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

NATO ve AB´den Taliban´a ateşkes çağrısı

NATO ve AB´den Taliban´a ateşkes çağrısı

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani´nin, Taliban örgütüne karşı yürütülen savaşta geçici ateşkes ilan etmesinin memnuniyetle karşılandığını belirterek, Taliban´ın da barış için ateşkes ilan etmesi

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel´de gerçekleşen Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında, Gani´nin bu kararının, Afganistan´da barış ve müzakere edilmiş bir çözüme verdiği desteği gösterdiğini belirtti. 

Geçici ateşkes kararını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Stoltenberg, 'NATO´nun Afganistan´daki varlığı, Taliban´a, savaş sahasında kazanamayacağı mesajını veriyor. Çözüm için tek seçenek, Taliban´ın müzakere masasına oturmasından geçiyor' dedi.

Stoltenberg, 'Taliban´a, ateşkes kararına katılma, silah bırakma ve barışçıl bir çözüm için yapıcı bir diyalog içine girme çağrısında bulunuyorum' diye konuştu.

AB: TALİBAN ATEŞKES SÜRECİNİ BENİMSEMELİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, AB´nin, Afganistan Devlet Başkanı Gani´nin geçici ateşkes kararını desteklediğini bildirdi. 'Taliban da ateşkes sürecini benimsemeli' ifadelerini kullanan Mogherini, AB´nin çözüm için gerekli desteği sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

GEÇİCİ ATEŞKES

Afganistan Devlet Başkanı Gani, Taliban örgütüne karşı yürütülen savaşta geçici ateşkes ilan ettiklerini açıklamış ve güvenlik güçlerinden, Ramazan Bayramı´nı da kapsayacak şekilde Taliban´a karşı operasyonlarını durdurmasını istemişti. Ateşkesin, 12 Haziran´da başlayıp, 19 Haziran´da sona ereceğini belirten Gani, Taliban dışındaki IŞİD, Hakkani ve diğer örgütlere yönelik operasyonların devam edeceğini belirtmişti.

Afganistan´da Taliban rejiminin devrilmesinin ardından ilk kez bir devlet başkanı tarafından ateşkes ilan ediliyor.

Taliban´dan ise ateşkese ilişkin henüz açıklama yapılmadı.  



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor