• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

‘NATO Zirvesinde Erdoğan-Merkel Anlaşamadı´

‘NATO Zirvesinde Erdoğan-Merkel Anlaşamadı´

Başbakan Merkel adına bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Georg Streiter, Merkel´in konuyu gündeme getirerek, Almanya´nın beklentisini açık şekilde ifade ettiğini bildirdi.

 

NATO Zirvesi kapsamında Brüksel´de Başbakan Angela Merkel´le biraraya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü´nü ziyareti konusunda vaatte bulunmadığı öğrenildi.

Başbakan Merkel adına bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Georg Streiter, Merkel´in konuyu gündeme getirerek, Almanya´nın beklentisini açık şekilde ifade ettiğini bildirdi. Streiter, 'Şimdi söylenenlerin ne kadar etkili olacağını bekleyip göreceğiz' diyerek, ikili görüşmeden kesin bir sonuç alınmadığını ifade etti.

Merkel, Erdoğan´la buluşmadan yaptığı açıklamada 'Türkiye Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmede, bizim için bunun vazgeçilmez olduğunu açıkça söyleyeceğim. Çünkü biz bir parlamento ordusuna sahibiz. Askerlerimizin Federal Meclis üyeleri tarafından ziyaret edilebilmeleri gerekir. Aksi takdirde İncirlik´i terk etmek zorundayız. Ziyaretler Alman ordusunun faaliyetleri için esas teşkil etmektedir' şeklinde konuşmuştu.

Görüşme sonrasında Merkel ve Erdoğan açıklama yapmazken, Alman heyeti, 'Merkel´in Alman vekillerin yurt dışı misyonlarında Alman askerlerini ziyaret etmesinin şart olduğuna bir kez daha dikkat çektiğini' duyurdu.

Ankara geçen hafta başında, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü´nü ziyaret etme talebini ikinci kez reddetmiş ve bunu 15 Temmuz darbe girişiminde bulunanlara sığınma hakkı tanınması ile gerekçelendirmişti. Diplomatik kaynaklar, Alman milletvekillerinin ziyaretinin, 'Almanya´nın darbecilerle ilgili tavrı değişmediği sürece uygun görülmediğini' ifade etmiş, Berlin´de ise hemen tüm partilerden siyasetçiler, İncirlik´teki Alman askerlerinin geri çekilmesini gündeme getirmişti.

Konya Üssü´nü ziyarette Türkiye´yi by-pass edecek formül bulundu

Bu arada Alman milletvekillerinin Konya´da bulunan askeri üssü ve oradaki Alman askerlerini ziyareti konusunda ise Alman ve NATO yetkililerinin ortak bir çözüm geliştirdikleri öğrenildi. Alman medyasında çıkan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya´dan Konya´daki üsse giden uçakların NATO misyonu kapsamında deklare edilmesini kararlaştırdı. Bu durumda uçakta bulunan Alman milletvekillerinin Türkiye´den izin almasına gerek kalmıyor. Konuyla ilgili haberlerde, Ankara´nın bu uzlaşmaya olumlu yaklaştığı da öne sürüldü. Gabriel, İncirlik´e izin çıkmaması durumunda, NATO misyonu kapsamında Konya´da bulunan erken uyarı uçakları AWACS´ları da geri çekme tehdidinde bulunmuştu.

Öte yandan Merkel´in Erdoğan´la dünkü görüşmesinde, Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel´in 'en kısa sürede serbest bırakılmasını' da talep ettiği öğrenildi. 27 Şubat´ta tutuklanan Yücel 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı din ve düşmanlığa tahrik etmek'le suçlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce, Almanya´nın Türk hükümetinin talep ettiği Türk vatandaşlarını iade etmediğini ifade ederek, Yücel´in Almanya´ya iade edilmeyeceğini söylemişti. Die Welt gazetesi ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nin Yücel´in durumunu en kısa sürede ele alacağını duyurdu. Gazetecinin avukatı Veysel Ok´un açıklamasına yer veren Die Welt, konuyla ilgili şikayetin mahkeme tarafından öncelikli olarak ele alınmasının planlandığını da haber verdi.



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor