Tarih: 24.03.2014 16:33

NATO Komutanından Yeni Rus Tehditi Uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

NATO başkomutanı ABD Hava Orgenerali Philip Breedlove...

NATO başkomutanı Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırında büyük kuvvet yığdığını belirterek Kırım’dan sonra Moldova’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesini ihlak etmeye hazırlanmasından kaygı duyduğunu açıkladı. Bölgede nüfusun çoğunluğunu Ruslar oluşturuyor.

ABD Hava Orgenerali Philip Breedlove Ukrayna sınırındaki Rus kuvvetlerinin çok büyük olduğunu ve emir verildiğinde Transdinyester bölgesine hemen girebileceğini söyledi.

Cumartesi günü Kırım’da Rusya yanlısı silahlı güçler bir Ukrayna hava üssünü basarak ele geçirdi. Milisler kapıyı zırhlı araçla kırarak üsse girdi.

Belbek hava üssündeki Ukraynalı askerler, Rus milislere direniş göstermedi, ancak bazıları olay sırasında yüksek sesle Ukrayna ulusal marşını okudu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilileri, olay sırasında bir kişinin yaralandığını bildirdi.

Bu sabah Rus güçleri, üsteki Ukrayna birliklerine teslim olmaları yönünde bir ültimatom vermişti. Sivastopol dışındaki Belbek hava üssü, Kırım’da Ukrayna’ya ait en büyük askeri üslerden biriydi.

Ukrayna birlikleri ayrıca Rus birliklerinin zorladığı Sivastopol`un kuzeyindeki Novofedorovka üssünü terk etti. Ukrayna askerlerinin üssü terk ederken Rus güçleri oyalamak için sis bombaları kullandığı gözlendi

Kırım’ı Rusya’ya bağlama sürecini tamamlamaya çalışan Rus birlikleri, Ukrayna’ya ait askeri üsleri ve gemileri bir bir ele geçiriyor. Ukrayna ordusu şu ana kadar direniş göstermedi.

Belbek hava üssü, Sivastopol’daki uluslararası havaalanıyla da aynı tesisleri paylaşıyor. Sivastopol’da ayrıca Rusya’nın büyük bir donanma üssü bulunuyor.

Öte yandan Rusya, Ukrayna’ya gönderilen uluslararası gözlemcilere başarı diledi, ama Kırım artık Rusya toprağı olduğu için, gözlemcilerin yarımadaya sokulmayacaklarını bildirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —