‘NATO´nun yeni mekanizması Türk-Yunan krizini çözmüyor, ABD´nin daimi varlığını garanti ediyor´

‘NATO´nun yeni mekanizması Türk-Yunan krizini çözmüyor, ABD´nin daimi varlığını garanti ediyor´

NATO, Türk-Yunan çatışmasının çözümü için askeri mekanizma kurma kararı aldı. Bu mekanizmanın, Doğu Akdeniz´de askeri olaylar veya kaza risklerini azaltmayı amaçladığı ifade edildi.

 

NATO, Türk-Yunan çatışmasının çözümü için askeri mekanizma kurma kararı aldı. Bu mekanizmanın, Doğu Akdeniz´de askeri olaylar veya kaza risklerini azaltmayı amaçladığı ifade edildi.

Yeni Türk-Yunan mekanizmasını kurma kararının, Girit adasındaki Suda askeri üssünü bölgenin en önemli stratejik noktasına dönüştürme ve oraya USS Hershel ‘Woody´ Williams gemisini gönderme niyeti açıklandıktan hemen sonra gelmesi dikkat çekiyor.

Rus ‘Voyenno-promışlennıy kuryer´ askeri analiz gazetesinin yazarı Emekli Albay Oleg Faliçev, bu olaylar dizisinin, NATO´nun daha çok Yunanistan´ın konumunu güçlendirmeye ve Türk-Yunan anlaşmazlıklarını çözmek yerine Doğu Akdeniz bölgesinde ABD varlığını garanti etmeye ilgi duyduğunu gösterdiğini belirtti.

Faliçev, Sputnik´e açıklamasında, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“ABD´nin Girit adasındaki özel üssü güçlendirme kararına neden olarak Avrupa Birliği ve NATO yapılarının terör gruplarından kaynaklanan her türlü tehditten korunması gösteriliyor. Fakat benim görüşüme göre, bu kararın arkasında başka nedenler de var. İlki, bağımsız bir dış politika ve kendi askeri ve politik operasyonlar yürüttüğünü ilan eden Türkiye´ye direnme çabaları ile ilişkili. Girit´teki üssün güçlendirilmesi, Yunanistan´ın konumunu güçlendirecek ve Türkiye´nin bölgedeki eylemlerini sınırlandıracak. Bir diğer neden, ABD´nin bölgeye daha fazla silahlı gücünü yerleştirme planlarıyla ilgili.

Bu planlar, yeni topraklar ve sular kontrol altına alma fırsatını verecek. Böylelikle ABD, Suda üssünün güçlendirilmesi yoluyla tek taşla iki kuş vurmuş oluyor. Bir yandan, bölgedeki araştırmalarda yer alacak unsurlara koruma sağlayacak ve onlara eşlik edecek silahlı yapılarının bölgede güçlü varlığını sağlıyor. Diğer yandan da bu üs, Doğu Akdeniz´de Türkiye´ye karşı bir nevi kalkan ve Türkiye´nin eylemlerini izleme noktası rolünü oynayacak. Burada, enerji kaynaklarının sevkiyatı ve Akdeniz´in bu trafiği yoğun kısmında ticaret yollarının geçişiyle ilgili çok ince oyun oynanıyor. Bu yüzden, her şeyden önce ABD´nin çıkarlarının yürütücüsü olan NATO´nun bu yeni mekanizması, Türk-Yunan çatışmasını sona erdirmek değil, esas olarak bu sorunları çözmeyi amaçlıyor”.

 

 



Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'da kontrolün kendilerinde olduğunu savunarak, "Ülkedeki her şeyi biz yöneteceğiz ve ülkeyi düzelteceğiz. Daha sonra seçimler doğru zamanda yapılacaktır." dedi.

Dünya

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

Yemen’in Hadramevt vilayetinin tamamında yeniden kontrolün sağlandığı ve Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) bağlı güçlerin bölgeden çıkarıldığı duyuruldu.

Dünya

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

Entegre Hava Savunma Sistemi ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi daha eklendi.

Dünya

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında Yalova'daki DEAŞ üyeleriyle bağlantılı olan 41 şüphelinin de yer aldığı 110 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Türkiye

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Yükleniyor