Tarih: 30.11.2015 16:16

Nazarbayev´den Türkiye ile Rusya´ya ‘sorumlu davranma´ çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın dün akşam Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev´i arayarak, ikili ilişkilerin yanı sıra Su-24 uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yaşanan kriz durumunu görüştü. Kazakistan Devlet Başkanlığı basın dairesinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirirken, Türk-Rus ilişkilerinin bozulması nedeniyle endişeli olduğunu da ifade etti.

‘İKİLİ KOMİSYON KURULSUN´
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin uzun yıllar içinde inşa edildiğini hatırlatan Kazak lider, her iki tarafa da bu bağların korunması için sorumluluk sahibi olma çağrısı yaptı. Nazarbayev, Su-24 uçağıyla ilgili tüm detayların açığa kavuşturulması ve mevcut durumdan çıkış yolu bulunması için ikili komisyon kurulmasını teklif etti.

ERDOĞAN: PUTİN´LE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM
Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşme yapmaya hazır olduğunu yineledi.

‘RUS UÇAĞI, TÜRKİYE´YE DEĞİL TERÖRİSTLERLE SAVAŞMAYA GİDİYORDU´

Telefon görüşmesinin ardından Su-24 krizine ilişkin detaylı açıklamada bulunan Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, “Henüz tüm detayları bilmiyoruz ama Rus uçağı Türkiye´ye gitmiyordu, teröristlerle savaşmaya gidiyordu” diye konuştu.

‘TÜRKİYE İLE RUSYA´NIN YAKINLAŞMASI İÇİN YILLARCA ÇALIŞTIM´

Rusya ile Türkiye arasında yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarının altını çizen Nazarbayev, “Biz her zaman anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduk. Süleyman Demirel ve Boris Yeltsin döneminden beri, Rusya ile Türkiye´nin pozisyonlarının yakınlaşması ve dost olmaları için bizzat ben uzun yıllar çalıştım” ifadelerini kullandı.

‘YILLARDIR İNŞA EDİLEN İLİŞKİLER BOZULMASIN´
Uzun yıllar içerisinde kurulan ilişkilerin bozulmasından endişe ettiğini yineleyen Nazarbayev, Rusya ile Türkiye´yi mevcut soruna çözüm yolu bulunması için ikili koalisyon kurmaya davet etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —