Tarih: 17.01.2018 16:32

Nazarbayev´in Yeni Kazak alfabesi dilbilimcileri dehşete düşürdü

Facebook Twitter Linked-in

 

The New York Times´ın Kazakistan´da Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçiş konusunda gerçekleştirdiği ankete katılan dilbilimcilerin, 32 harften oluşacak yeni alfabede 9 harfle birlikte kullanılacak kesme işaretlerinin sayısından dolayı şok olduklarını belirtti. 

ABD´deki Michigan Devlet Üniversitesi´nden Profesör Doktor Timur Kocaoğlu, gazeteye verdiği demeçte Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev´in geçtiğimiz yıl onayladığı Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişi değerlendirdi.

Kocaoğlu, 'Hiç kimse, (Nazarbayev´in) bu korkunç fikri nereden aldığını bilmiyor' dedi ve yeni alfabenin ‘gözleri acıttığını´ ifade etti.

Uzmanlar, yeni alfabeyle ilgili örnekler vererek, Kazakistan Cumhuriyeti´nin resmi adının yeni harflerle ‘Qazaqstan Respy´bli´kasy´ şeklinde yazılacağına dikkat çekti.

´DİL BÜROKRATLARIN DİKTE EDEMEYECEĞİ ÇOK İNCE BİR ALAN´

The New York Times´a konuşan Kazakistanlı siyasi analist ve dil reformu komisyonunun üyesi Aydos Sarım, 'Bu, ülkemizin başlıca sorunu, Cumhurbaşkanı bir şeyler söylediğinde veya peçeteye bir şeyler yazdığında herkes onu alkışlamalı' ifadelerini kullandı.

Nazarbayev´in Kazakistan´ı ‘bölgenin en istikrarlı ve refah seviyesi en yüksek olan ülkeye´ dönüştürdüğü için güvenilir biri olduğunu söyleyen Sarım, fakat dilin ‘bürokratların dikte edemeyeceği çok ince bir alan´ olduğuna vurgu yaptı. Sarım ayrıca kesme işaretlerinin Google´da Kazakça tarama ve Twitter´da konu başlığı oluşturma işlemlerini zorlaştıracağına dikkat çekti.

´2025 YILINDA GEÇİŞ SÜRECİ TAMAMLANACAK´

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev´in, Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişle ilgili imzaladığı kararnameye göre 32 harf içeren yeni alfabeye 2025 yılında tamamen geçilmiş olması gerekiyor. 

Buna göre 2018´den itibaren ders kitaplarının 32 harften oluşan yeni Kazak alfabesiyle basılması ve 2025´e kadar tüm kitap, süreli yayın ve resmi belgelerin Latin alfabesiyle yayınlanması planlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —