• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Nesilden Nesile Aktarılan Bağın 125. Yılı

Nesilden Nesile Aktarılan Bağın 125. Yılı

1890 yılının Eylül ayında Vakayama bölgesinin Kuşimoto açıklarında Türk savaş gemisi Ertuğrul Fırkateyni battığında Oşima sakinlerinin kazazedeleri kurtarmaları ve onların iyileşmesinde yardımcı olmaları ile başlayan Türk-Japon d

 

Hiroshi Fujiwara

1890 yılının Eylül ayında Vakayama bölgesinin Kuşimoto açıklarında Türk savaş gemisi Ertuğrul Fırkateyni battığında Oşima sakinlerinin kazazedeleri kurtarmaları ve onların iyileşmesinde yardımcı olmaları ile başlayan Türk-Japon dostluğunun 125. yılı, Japonya’daki Türk Büyükelçiliği ve Kuşimoto Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen Kuşimoto Kültür Merkezi’ndeki törenle anıldı. İki ülke yetkilileri başta olmak üzere yaklaşık 600 kişinin katıldığı törenlerde hayatını kaybedenlerin anısına çiçekler bırakıldı.

Törene Japonya-Türkiye Derneği Başkanı Prenses Akiko ve Türkiye Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç katıldı. Prenses Akiko, “Taraflar arasında kurulan köprünün korunmasını ve iki ülke arasında yeni tarihlerin yazılmasını umuyorum.” dedi. Meclis Başkanı Çiçek, “Kendi hayatlarını ikinci plana atarak kazazedeleri kurtaran bölge sakinlerine teşekkür ediyoruz.” sözleriyle minnetlerini dile getirdi.

Şu sıralar Ertuğrul kazası olayını nesiller boyunca aktarmış insanların arasındaki bağı ve samimiyeti resmeden Japon-Türk ortak yapımı “Kainan (Deniz Kazası) 1890” filminin çekimleri devam ediyor. Kuşimoto ve Türkiye’deki çekimlerde çift rol alan Şiori Kutsuna da törene katıldı.

Dün hava kötü olduğu için kaza yerinin yakınlarında olan Oşima’da bulunan Ertuğrul Kazası Anıtı yerine tören salonuna geçildi. Türk savaş gemisi Gediz Fırkateyni’nin güvertesinde yapılması planlanan tören de iptal edildi. ( Japonya, Mainichi Shimbun – 04 Haziran 2015 )



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor