• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Netanyahu: Abbas İsrail´e hizmet ediyor

Netanyahu: Abbas İsrail´e hizmet ediyor

Filistin liderinin ´Oslo´yu İsrail´in öldürdüğüne´ dair son konuşmasına ´´Sınırları ne olursa olsun Yahudi halkının devletini tanımayı reddettiği gerçeğini gözler önüne seriyor´´ tepkisini gösteren Netanyahu, ´´Abbas´ın k

 

ABD´nin Kudüs´ü ´İsrail´in başkenti´ olarak tanımasına karşı ´´İsrail´le Oslo dahil tüm anlaşmaları reddederiz´´ resti çekmiş olan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, bu kez ´Oslo Anlaşmalarını İsrail´in öldürdüğünü´ dile getirdi. Hindistan´ı ziyaret etmekte olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise kendisinin siyasi hedeflerine Abbas´tan yardım eden bir açıklama geldiğini söyledi.

´YÜZYILIN TOKADINI İADE EDECEĞİZ´

Abbas, pazar günü Filistin Kurtuluş Örgütü´ne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyi´ne hitabında, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü ´İsrail´in başkenti´ olarak tanıması ve dayattığı barış planından söz ederken 'Yüzyılın anlaşması yüzyılın tokadı oldu ve bunu kabul etmeyeceğiz, tokadı aynen iade edeceğiz' dedi. Bundan sonra ABD´den gelecek hiçbir barış planını kabul etmeyeceklerini tekrarlayan Abbas, 'Oslo´yu diyorum, artık Oslo yok' vurgusunu yaptı. Ancak başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti esası üzerine iki devletli çözüm taleplerine bağlı kaldıklarını ifade etti.

´TARİHTE YAHUDİ DEVLETİ YOK´ 

2. Dünya Savaşı´nda birçok Yahudinin Filistin´e göç etmektense Avrupa´da kalıp ölmeyi tercih ettiğini, özellikle Ortadoğu ülkelerindeki Yahudilerin hiç kimsenin gitmek istemediği kutsal topraklara gitmeye zorlandığını anlatan Abbas, İsrail´in sadece bir Yahudi kolonisi projesi olduğu, Yahudi diniyle alakası olmadığı, kuruluş sebebinin Batılı devletlerin Ortadoğu´daki çıkarları olduğundan söz etti. Tarihte hiçbir Yahudi devletinin olmadığı iddiasını dile getirdi.

´MASKE DÜŞTÜ, GERÇEK ÇIKTI´ 

Bu çıkışa yanıt veren İsrail Başbakanı, 'Ebu Mazin´in (Abbas) söylediklerini işittim. Nihayet maskeyi indirdi ve uzun yıllardır anlatmaya çalıştığım basit gerçeği gün yüzüne çıkardı. O da Filistinlilerle aramızdaki çekişmenin tarihi arka planında Filistinlilerin, sınırları ne olursa olsun Yahudi halkının devletini tanımayı reddetmesinin olduğu' dedi.

´ABBAS DEĞİŞMEDİKÇE BARIŞ OLMAYACAK´

´´Abbas´ın konuşmasının hem üslubu hem de içeriği bizim gerçeği göstermemize yardımcı oluyor. Bu, bizim siyasi amaçlarımıza her şeyden çok hizmet ediyor´´ iddiasında bulunan Netanyahu, 'Abbas, açıkladığı son tutumunu değiştirmedikçe barış olmayacak. Abbas hem gerçeğe hem İsrail diplomasisine hizmet etti. Dünya liderleriyle yapacağım görüşmeler sonrasında bu daha netleşecek´´ vurgusu yaptı. Filistin liderinin Trump´ın yeni barış planından korktuğunu, ama ABD´nin arabulucu rolünü bitirme çabalarının başarılı olamayacağını sözlerine ekledi. 

​Netanyahu, İsrail-Mısır ablukası altındaki Gazze ile ile ilgili İsrail güvenlik yetkililerinin yaptığı ´´Ekonomi ve altyapı çöktü çökecek´´ uyarısı üzerine insani yardım vaadinde bulndu.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor