‘New York Deklarasyonu´ Mültecilerin Kaderini Değiştirebilir

‘New York Deklarasyonu´ Mültecilerin Kaderini Değiştirebilir

New York´ta, devam eden 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında Suriye´de, iç savaşı sona erdirmek, mültecilerin dramına çare bulmak için çok sayıda toplantı ve liderlerin de katıldığı zirveler gerçekleşiyor.

 

New York´ta, devam eden 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında Suriye´de, iç savaşı sona erdirmek, mültecilerin dramına çare bulmak için çok sayıda toplantı ve liderlerin de katıldığı zirveler gerçekleşiyor.

Son beş yılda yapılan BM Genel Kurulu çalışmalarında, hep ana gündem maddelerinden biri olan Suriye´de yaşanan iç savaş ve mültecilerin durumu, bu yıl da en önemli madde olma özelliğini korudu.

Suriye ve bölgede yaklaşık altı yıldır süren iç savaş ve karışıklıklar için adımlar atılsa da çözüme ulaşılacak önemli bir karar henüz alınmadı.

Liderler, bölgede süren savaşı sona erdirmek ve mültecilerin yaşadığı drama çözüm yolu bulma konusunu, Genel Kurul´da yaptıkları konuşmalarda gündeme getirdiler. Suriye ve bölgedeki iç savaşın sona ermesi için, mültecilerin dramına son verilmesi için çağrılarda bulundular.

71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında liderler, Genel Kurul´a hitaben yaptıkları konuşmalarında, Suriye´ de çözüm ve mülteciler konusunda görüşlerini belirttiler.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon:

“Suriye´de savaş makinesini besleyen himayecilerin eline kan bulaştı. Bu salonda bugün, Suriye krizinin tüm taraflarınca Suriyeli sivillere karşı girişilen zulümleri görmezden gelen, önüne açan, fonlayan, katılan ya da hatta planlayan ve icra eden hükümetlerin temsilcileri mevcut. En fazla masum sivili Suriye rejiminin öldürdü. Rejimin mahallelere varil bombaları atmaya ve binlerce tutukluya sistematik işkence uygulamaya devam ediyor. Siyasi liderleri ve adayları Müslüman mültecilere karşı kötüleyici söylemler içerisine girmemeli. İnsanları bölerek ve korkuları besleyerek oy toplamayı öngören küçümseyici ve tehlikeli siyasi hesaplara girmeyin.”

Başkan Barack Obama:

“Siyasi çözüm arayışları desteklenmeli. Suriye´deki iç savaş ve diğer krizlerin sona erdirilmesinde askeri çözümler değil, diplomatik çabalar etkili olacak. Suriye´deki hiçbir askeri çözüm, diplomasiyle kazanılacak başarının yerini tutmaz. Suriye´de savaşı sonlandırmak için tek seçenek siyasi çözüm. Mültecilere kalplerimizi açmalıyız. Suriye ve diğer bölgelerden kaçanlara daha fazla yardım etmeliyiz. Birçok ülke daha fazla mülteci kabul edecek.“

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

“Uluslararası toplum bu süreçte insani ve vicdani değerlere sahip çıkamayarak maalesef çok kötü bir sınav verdi. Bebeklerin, kadınların, sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Mülteciler konusunda bize verilen sözler tutulmadı. Sorunun kaynağı olan Suriye´deki çatışma, terör, zulüm ortamının sonlandırılması ve siyasi çözüm sürecinin hayata geçirilmesi için daha fazla vakit kaybedemeyiz”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande:

“Suriye´deki katliamın sona ersin. Artık yeter. Suriye´deki trajedi, eğer bir an önce sona erdiremezsek uluslararası toplum adına tarihe bir utanç olarak geçecek. ABD ve Rusya´nın sağladığı mutabakatla başlatılan ateşkesi bozan Suriye rejimi olmuştur. Söyleyecek tek bir şeyim var: Artık yeter”

Mülteciler zirvesinde tarihi deklarasyon imzalandı

Mülteci ve göçmenlerin, daha fazla korumasını sağlamak, büyük nüfus ve göç hareketleri karşısında ülkelerin sorumluluğun paylaşarak siyasi iradelerini ortaya koyma kararı liderler tarafından imzalanan, ‘New York Deklarasyonu´ ile hayata geçirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda düzenlenen, ‘Mülteciler ve Göçmenler´, zirvesinde imzalanan tarihi deklarasyon ile liderler sorunun çözümü yönünde önemli bir adım atmış oldu.

‘New York Deklarasyonu´, imzalayan ülkeler, 2018 yılında düzenlenecek konferansa kadar güvenli ve düzenli göçün sağlanması amacıyla küresel ilkelerin belirlenmesinin yanı sıra bazı taahhütlerde de bulundu.

‘New York Deklarasyonu´

Liderlerin imzalanmasının ardından hayata geçen, ‘New York Deklarasyonu´, şu maddelerden oluştu:

  • Statüsüne bakılmaksızın tüm mülteciler ve göçmenlerin insan haklarının korunması. Kadınlar ve kız çocuklarının tam ve eşit olarak sorunlara çözüm bulunması süreçlerinin parçası olmaları.
  • Tüm mülteci ve göçmen çocukların gittikleri ülkede bir kaç ay içinde eğitim almaya başlaması.
  • Büyük sayılarda mülteci ve göçmeni kurtaran, alan ve ev sahipliği yapan ülkelere destek verilmesi.
  • Çocukların göçmen statülerinin belirlenmesi için gözaltına alınması işlemine son verilmesi.
  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)´nin belirlediği tüm mültecilerin üçüncü ülkelere yerleştirilmesi; ve mültecilere eğitim ve iş imkanları aracılığıyla başka ülkelere de yerleşme imkanı tanınması.
  • Uluslararası Göç Örgütü (IOM)´nü Birleşmiş Milletler sistemine dahil ederek göç konusunda küresel yönetişimin güçlendirilmesi.

Daha fazla mülteci çocuk okula gidebilecek

BM Genel SekreteriBan Ki Moon, deklarasyonun kabulünü sonrasında, üye devletleri tebrik etti. Zirvenin, mültecilerin ve göçmenlerin nüfus harekeleriyle ortaya çıkan sorunları ortaklaşa çözme adına imzalanan deklarasyonu tarihi bir adım olduğunu belirtti.

Ban, “Deklarasyonun hayata geçirilmesiyle birlikte daha fazla sayıda mülteci çocuğun okula gidebileceği, daha fazla mülteci ve göçmenin sığındıkları ülkelerde iş arayabilecekler” dedi

‘21 Eylül Dünya Barış Günü´, dünyanın dört bir yanında kutlandı

Birleşmiş Milletler´ in, ‘Dünya Barış Günü´, olarak ilan ettiği 21 Eylül günü buruk bir şekilde kutlandı. Her yıl geleneksel olarak BM Genel Merkezi´nde ve 19 ayrı ülkede savaşlara son vermek adına ‘Barış Çanı´ çalındı. Dünyanın pek çok ülkesinde düzenlenen etkinliklerle ‘Dünya Barış Günü´, kutlandı.

Dünya´da başta Suriye´deki savaşın Bu yıl ki ‘Dünya Barış Günü´nün´ ana temasını, ‘ 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi´ oluşturdu. Dünyada, 2030 yılına kadar yoksulluk azaltılıp refah yükselirse savaşların azalacağı fikri dünya barışını sağlamak için yeni hedef haline geldi.

Dünyada çeşitli ülkelerinde düzenlenen etkinliklerde, IŞİD, küresel terör, bölgesel çatışmalar, iç savaşlar, Suriye´de süren iç savaş, mültecilerin dramı gibi konulara acilen çözüm bulunmasını istedi. Uluslararası camia ve küresel aktörlerin çabalarının yetersizliğine vurgu yapıldı.

‘21 Eylül Dünya Barış Günü´, her yıl geleneksel olarak BM Genel Merkezi´nde ve dış temsilciliklerinde 21 Eylül´de dünyanın dört bir yanında barışa destek amacıyla çeşitli etkinlikler kutlanılıyor.

New York´taki BM Genel Merkezinde kurulan ilk ‘Barış Çanı´ dünyada kalıcı bir barışın gerçekleşmesi umuduyla, 65 ülkenin hibe ettiği metal para ve madalyonlardan yapıldı.

‘Barış Çanı´, törenleri dünyanın diğer ülkelerinde de düzenlenmeye başlandı. Aralarında, Ankara Botanik Park´ta bulunan Barış Çanı´ na ev sahipliği yapan ülke sayısı da 19´a ulaştı.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor