Tarih: 09.03.2017 09:11

New York´ta Kadınlara Gözaltı

Facebook Twitter Linked-in

 

Yüzlerce New Yorklu Kadın 8 mart dünya kadınlar günü dolayısıyla Central Park´ın önünde toplandı. “Kadınsız bir gün” sloganı ile bazı kadınlar işe gitmezken, gösteriye katılan kadınların çoğu kırmızı renk kıyafetler giydi. Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ithaf edilen 8 Mart günü kadın hakları savunucularını hatırlatmak için kutlanıyor. Kadınlar günü ilk kez 28 Şubat 1909 yılında New York´ta kutlanmıştı.

Barışçıl başlayan gösterilerin sonunda çoğunluğunu organizasyonunu düzenleyen 13 kişi gözaltına alındı.

Protestonun organizatörlerinden Cassady F´ndlay “kadınsız bir gün” temalı protestonun bir ay önce yapılan “göçmensiz bir gün” protestosunun devamı olduğunu ve amaçlarının “kadınların sosyo-ekonomik sisteme, ücretli veya ücretsiz olarak çalışan emekçi kadınların topluma yaptıkları katkının büyüklüğünü göstermek olduğunu” belirtti.

​Gösteri sırasında konuşan New York Arap Ligi Başkanı Linda Sarsour “kadınlar direnişi için büyük çaba harcamadıklarını, Başkan Trump´ın uygulamalarının işlerini kolaylaştırdığını” söyledi. Sarsour, New Yorklu, Brooklynly, Müslüman ve bir Kadın olarak, yapılan haksızlıklara karşı olan direnişi gerektiği sürece sürdüreceğini belirtti.

Kadınlar günü dolayısıyla ayrıca New York´un finans merkezi Wall Street´in sembolü olan Boğa heykelinin önüne dün akşam bir kız çocuğu heykeli yerleştirildi. Heykel Fortune 500´e dahil olan şirketlerin kadrolarına daha çok kadın alınması ve kadınlara daha iyi iş şartları verilmesi için başlatılan kampanyanın sembolü olarak bir ay boyunca sergilenecek.

New York´ta bazı işyerleri “kadınsız bir gün” hareketi için kadınlara izin veririlken bazı işyerleri ise iş bıraktı.

Central Park´ta başlayan gösteri, öğleden sonra Washington Square Parkı´nda yapılan bir protesto ile devam etti.

Organizasyonu düzenleyenler gözaltına alındı

Çok sayıda kadının öğlen saatlerinde Central Park´ın önünde başlattığı protesto, öğleden sonra yaşanan olaylarla karıştı. Protestoların hedefinde bu kez Başkan Donald Trump´ın sahibi olduğu otel (Trump Hotel Plaza) vardı.

Aralarında ‘Kadınlar Günü´ yürüyüşünün organizatörlerinden Tamika Mallory, Linda Sarsour, Carmen Perez ve Bob Bland´de bulunduğu 13 protestocu, öğleden sonra, Columbus Meydanı´nda yaptıkları oturma eylemi sırasında tutuklandı.

Polis tarafından organizatörlerin ikişer kişilik hücrelerde birkaç saat tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

Birkaç hafta önce Başkan Trump´ın seyahat kısıtlamalarına karşı yapılan bir protestoda tutuklanan Rabi Barat-Ellman´ın kızı olduğu belirtilen 24 yaşındaki Sophie Ellman-Golan´ın da son gösterilerde gözaltına alındığı ve hala bırakılmadığı belirtildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —