Tarih: 07.12.2016 19:14

Normalleşme Süreci Hızlanmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

Ria Novosti

Ankara ve Moskova´nın Suriye krizinin çözümüne ilişkin görüşleri farklı. Türkiye, Arap Cumhuriyetinde akan kanı durdurmak için çabalarına devam etme niyetinde; şimdi Ankara özellikle Suriye´nin Halep kentinden militanları çıkarma çalışmaları yürütüyor. Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ajansımıza verdiği mülakatta; bu konu, ayrıca Türkiye´nin AB´ye üye olmasına ilişkin Brüksel ile yapılan müzakereler ve Rusya´ya ulusal para birimiyle ödeme yapmaya geçiş konusunda perspektifin olup olmadığı hakkında konuştu.

SORU: Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşme temposundan memnun musunuz? Moskova´daki müzakerelerde bundan sonra alınacak hangi önlemler konuşuldu?

BİNALİ YILDIRIM (Türkiye Başbakanı): Bu ziyaretin, Kasım 2015´teki üzücü olayın ardından üst düzey bir ziyaret olduğunu düşünüyorum. İlişkileri kriz önceki seviyeye çıkarma süreci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı aramasından sonra başladı. Putin telefon görüşmesinde ülkedeki darbe girişimine karşı olduğunu ve meşru hükümetin yanında olduğunu söyledi. Bugün Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitriy Medvedev ile ilişkilerimizi en yakın zamanda ticaret, turizm, enerji alanlarında 24 Kasım 2015´te mevcut olan seviyeye nasıl ulaştırabileceğimizi konuştuk. Ticaret hacmimizin 100 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz ve normalleşme sürecini hızlandırmaya çalışacağız. Bu dönemde uygulanan bütün yaptırımların kaldırılması için daha fazla çalışacağız.

SORU: Ankara´da, iki ülkenin ulusal para ile ticaret yapmaya geçiş konusunda müzakere yapılmasının, ziyaretinizin hedeflerinden biri olduğu söyleniyordu. Bu konuda bir ilerleme kaydedildi mi? Bunu engelleyecek unsur var mı?    

YILDIRIM: Bu meseleyi görüştük. Rus tarafı da bu konuyla çok ilgileniyor. Merkez bankaları bunu hayata geçirmek için çalışmalara başladı bile ve bunun gerçekleşmesi için bazı teknik meseleler üzerinde çalışılması gerekiyor.

SORU: Moskova´daki müzakerelerde Suriye konusuna da değinildi. Rusya ve Türkiye´nin Suriye konusundaki tutumları birbirine yaklaştırılabildi mi?

YILDIRIM: Bu aşamada birbirimizi daha iyi anladığımız kesin. Suriye krizinin çözümünün geliştirmesi konusunda yaklaşımımız aynı.

SORU: Türkiye´nin AB ile ilişkileri son aylarda Brüksel´in Türkiye´nin iç siyasetteki süreçler nedeniyle takındığı sert duruşundan ötürü aniden kötüleşti. Türkiye´nin üyelik müzakereleri donduruldu. Bu durumda Ankara, AB´ye üyelik talebini geri çekmeyi düşünüyor mu?

YILDIRIM: Türkiye ve AB ilişkileri çok eskiye dayanıyor; ilişkiler bazen iyi gelişiyor, bazen de krizler yaşanıyor. Her devletle bunlar mümkün, Rusya ile de olduğu gibi.

AB´nin aldığı karar çok önemli değil. Bu durum, yakın zamanda Rus Sputnik Ajansına yönelik alınan karar ile aynı. AB, Sputnik´in yaptığı haberlerden memnun değil, bu yüzden bu ajansı kısıtlamak istiyor. Bir yandan ifade özgürlüğünden bahsediyor diğer yandan bunu sadece kendi lehine kullanıyor; bu çifte standart politikasıdır.

Ancak AB´ye üyelik talebimizi çeri çekme kararı almadık ve almayacağız. AB´nin bizim için değil kendi geleceği için attığı adımları iyi düşünmesi gerekiyor. AB´nin geleceği ve güvenliği ise Türkiye olmadan mümkün değil. Hem Rusya´nın hem Türkiye´nin AB ile çeşitli alanlarda birleştiği konular var. Bu yüzden karar aldıklarında bu kararların hangi neticeleri doğuracağını iyi düşünmeleri gerekiyor.(Rusya,Ria Novosti-07.12.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —