Tarih: 30.03.2017 21:48

Norveç´te ´kıyamet kütüphanesi´ kuruldu

Facebook Twitter Linked-in

 

Söz konusu kütüphane, büyük bir ekolojik yıkım yaşanması durumunda kullanılmak üzere, dünyanın dört bir yanından 3 milyon çeşit tohumun bir araya getirildiği Tohum Bankası´nın yakınlarında kuruldu.

´DONMUŞ TOPRAK İÇERİSİNDE SAKLANACAK´

´Dünya Arktik Arşivi´ olarak adlandırılan ve nükleer saldırılara da dayanıklı olarak tasarlanan kütüphanede, ilk olarak Brezilya, Meksika ve Norveç´ten eserlerin temsilleri arşivlenecek.

eserlerin kopyaları, daha güvenli olduğu gerekçesiyle basılı olarak ya da sabit disklerde değil, geliştirilmiş teknolojiye sahip dijital filmler şeklinde saklanacak. ´Maden 3´ adı verilen bir madende donmuş toprak içerisinde saklanacak olan dijital filmler böylelikle, sabitlenmiş bir sıcaklıkta tutularak bozulmaktan korunacak.

´VERİLERİ BİN YIL KORUYABİLİRİZ´

Norveç basınına konuşan Dünya Arktik Arşivi yetkilisi Kartrine Loen Thomson, 'Teknolojimizi kullanarak verileri bin yıl süresince koruyabileceğimize inanıyoruz' dedi.

Dünya Arktik Arşivi, dünyadaki tek ´kıyamet kütüphanesi´ değil. ABD´nin Kuzey Carolina eyaletindeki ´Survivor Library´ kütüphanesinde, insanlığa medeniyeti yeniden inşa etme konusunda yol gösterici 7 bin kitap bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —