Tarih: 09.03.2017 16:34

Novak: Akkuyu, 2023´e yetiştirilebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Enerji Bakanı Novak, AA muhabirine yaptığı açıklamada yarın Moskova´da düzenlenecek  ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceği Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için önemli sayıda anlaşmanın hazırlandığını belirterek, 'Toplantıda sadece ekonomik değil, teknik ve kültürel alanlarda da birçok anlaşma imzalanacak' dedi. 

´AKKUYU SANTRALİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ´NİN 100. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNE YETİŞTİRİLEBİLİR´

Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nin, Türkiye ve Rusya ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Novak, gereken izinlerin Türkiye tarafından verilmesi halinde projenin Türkiye Cumhuriyeti´nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023´e yetiştirilebileceğini söyledi.

´BİR DİĞER KRİTİK ANLAŞMA ORTAK YATIRIM FONU KURULMASINA İLİŞKİN PROTOKOL OLACAK´

Toplantıda iki ülke arasında 2017-2020 yıllarını kapsayacak orta vadeli ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel iş birliği programının imzalanacağını bildiren Novak, 'Toplantıda imzalanacak bir diğer kritik anlaşma ise Rusya Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin protokol olacak.' dedi. 

´TÜRK AKIMI´NDA İLK HAT 2019 SONUNDA DEVREYE ALINACAK´

2019 yılının iki ülke arasında karşılıklı kültür ve turizm yılı ilan edileceğini belirteren Novak,  'Toplantı kapsamında imzalanacak bir dizi anlaşma daha olacak. Örneğin ekonomi kurumlarımız arasında, tarım ve sanayide ikili ticaretteki kaldırılabilecek engellere ilişkin çalışmalar devam ediyor.' diye konuştu. 

Türkiye-Rusya Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde belirlenen takvime göre ilerlendiğini ifade eden Novak, ilk hattın 2019 sonunda devreye alınacağını belirtti.

Novak, şunları söyledi: 'Şu anda Rusya ve Türkiye arasında, Türkiye-Yunanistan sınırına ulaşacak ikinci hatla ilgili takvim, rota gibi konular görüşülüyor. Yunan DEPA ve İtalyan Edison şirketleriyle, Poseidon boru hattının kullanılarak İtalya´ya doğalgaz ulaştırılması konusunu inceliyoruz. Güneydoğu Avrupa´da Macaristan ve Sırbistan gibi ülkelerin bu projeye ilgi duyduklarını biliyoruz. Eğer doğalgazın alımına, hacmine ve takvimine yönelik garantiler olursa Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma kapsamında ikinci hattın inşası kararı ivedilikle alınacaktır.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —