Tarih: 09.02.2017 20:38

NSA çalışanına ´gizli belge hırsızlığı´ suçlaması

Facebook Twitter Linked-in

 

Martin hakkında açılan soruşturmada, Martin´in çaldığı iddia edilen belgeler arasında NSA´nın yanı sıra ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Cyber Command´in (CYBERCOM) dosyaları ile küresel dijital gözetleme için taktik ve teknik detaylar bulunduğu belirtildi.

İddianamede Martin´in, NSA tarafından kullanılan internet korsanlığı araçlarını, ayrıca ABD´nin 'bilinen düşmana' karşı operasyonel planları da dahil olmak üzere ulusal savunmayla ilgili gizli bilgileri çalarak Casusluk Yasası´nı ihlal ettiği kaydedildi. 

52 yaşındaki Martin´in 14 Şubat´ta Baltimore´da hakim karşısına çıkması bekleniyor. Savcılar, Martin´in bu gibi suçlamalarla 30 yıla varan hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

´YENİ SNOWDEN DEĞİL´

NSA için sözleşmeli iş yapan Martin, ağustos ayında 'hükümete ait çok gizli belgeleri çalmak' suçlamasıyla Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından tutuklanmıştı. Martin´in kaçma tehlikesi olması nedeniyle tutukluğunun kaldırılması talebi hakim tarafından reddedilmişti.

Martin´in avukatları ise müvekkillerinin ülkesine zarar vermeye çalışmadığını, bilgileri çalışma saatleri dışında kendini geliştirme amaçlı aldığını savundu. Avukatlar, Martin´in bir sonraki 'Edward Snowden' olmadığını söyledi.

´YÜZDE 75´İNDEN FAZLASI ÇALINDI´

ABD´li yetkililer, yabancı ağlara casusluk yapma amaçlı kullanılan yazılımı üreten ve işleten NSA´nın seçkin siber birimi Tailored Access Operations´un (TAO) belgelerinin yüzde 75´inden fazlasının Martin tarafından çalındığını ileri sürdü. Yetkililer, çalınan belgelerin dijital boyutunun 50 terabayt olduğunu iddia etti.

NSA gibi ülkenin en gizli istihbarat birimleri için 20 yıl çalışan Martin´in çaldığı gizli bilgilerin Edward Snowden´in sızdırdıklarından fazla olduğu tahmin ediliyor. 

Eski CIA çalışanı Edward Snowden´ın 2013 yılında NSA´nın gizli bilgilerini basına sızdırması siber casusluk skandalına yol açmıştı. Snowden, ABD istihbaratının tüm dünyada milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını izlediğini ortaya çıkarmış, ülkesinde adil yargılanmayacağı inancıyla ABD´yi terk etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —