• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Nuceyfi: Sünniler Irak hükümetine güvenmiyor

Nuceyfi: Sünniler Irak hükümetine güvenmiyor

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, Sünnilerin Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmediğini, Bağdat yönetiminin Sünnileri siyasi olarak hedef alan politikalarını sürdürdüğünü belirtti.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, terör örgütü IŞİD`in 10 Haziran 2014`te Musul`u ele geçirmesinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı bildiride, 'Ülkede yaşanan yıkıcı faaliyetler Musul ile sınırlı kalmadı. Diyala`ya, Salahaddin`e, Anbar`a ve Kerkük`e de uzandı. Bu yıkıcı eylemler, Irak topraklarındaki Iraklı vatandaşları hedef alıyor. Bunun da ötesinde tüm dünyadaki insani ilkelere ve değerlere uzanıyor' ifadelerini kullandı.

Haydar el İbadi hükümetinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirten Nuceyfi, şunları kaydetti: 'Sayın Haydar el İbadi, hükümeti kurduğunda büyük ümitler beslenmişti. Ancak bu ümitler kısa sürede yok oldu. Siyasi kesimler endişelenmekte gecikmezken, hükümete duyulan güvenin yok olması da gecikmedi. Sünniler, hala Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmiyor. Bağdat yönetimi, Sünnileri siyasi olarak hedef alan politikalarını sürdürüyor.'

`MUSUL`U KURTARMA OPERASYONUNA ÖNEM VERİLMEDİ`

Musul`un IŞİD`İn elinden kurtarılmasına gerekli önemin verilmediğini vurgulayan Nuceyfi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Maalesef, Musul`u kurtarma operasyonuna istenen önem gösterilmedi. Bu da Musul halkının gerekli destek olmadan kendi başına gönüllü birlikler oluşturmasına, askeri eğitime başlamasına ve kamplar kurmasına neden oldu. Musul, ancak kendi halkı tarafından kurtarılacaktır. Onlar topraklarını korumaya, IŞİD`in temsil ettiği karanlık güçleri yok etmeye hazır. Yalnızca silah bekliyorlar. Bu da hükümetin ve IŞİD`in herkes için tehdit oluşturduğu görüşünde ittifak eden hayır güçlerinin sorumluluğudur.'

PENTAGON: DAHA FAZLA SÜNNİ EĞİTİMLERE KATILMALI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren ise, Irak`taki askeri eğitim programlarına daha fazla Sünninin ve Sünni kabilesinin katıldığını görmek istediklerini belirtti.

Warren, şu ana kadar 8 bin 900 Irak güvenlik gücünü eğittiklerini aktararak, bu güçlerin daha iyi komuta-kontrol anlayışı ve disiplin kazandığını, savaşma kabiliyetlerini geliştirdiklerini dile getirdi.

Iraklı güçlere eğitimlerin iki yönünün bulunduğuna işaret eden Warren, birincisini eğitilebilecek kişilerin olması, diğerini de eğitmek için yeterli sayıda eleman toplama olarak tanımladı.



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor