Tarih: 16.01.2017 16:48

Obama, 5 yıllık ‘Suriye´de kırmızı çizgi´ açıklamasına giderayak açıklık getirdi

Facebook Twitter Linked-in

 

Görevi cuma günü devredecek ABD Başkanı Barack Obama, CBS´in ‘60 Dakika´ programında Beyaz Saray´daki sekiz yılını anlattı.

Gazeteci Steve Kroft´u Beyaz Saray´da ağırlayan Obama, Suriye krizinin ilk yılını geride bıraktığı Ağustos 2012´de yaptığı “Suriye´de kimyasal silahların ortalıkta gezindiğini ya da kullanıldığını görmeye başlamamız bizim için kırmızı çizgidir” açıklaması hakkındaki bir soruyu da yanıtladı.

‘Kırmızı çizgi´ ifadesinin orijinal konuşma metninde yer almadığını açıklayan Obama, “(Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad´ın kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını görmemizin, Suriye´de yapmaya gönüllü olup olmadığımız şeyler hakkındaki değerlendirmemi değiştirebileceğini söylemekten pişmanlık duymuyorum” dedi.

‘EH KİMYASAL SİLAH İŞTE DESEYDİM DAHA BÜYÜK BİR HATA YAPMIŞ OLURDUM´

Obama, Kroft´un “Böyle söylemediniz, kırmız çizgi çektiğinizi söylediniz” diyerek düzeltmesi üzerine ise şunları söyledi:

“‘Eh, kimyasal silah işte. Aslında hesaplarımı değiştirmez´ deseydim daha büyük bir hata yapmış olurdum. Bir ABD başkanı olarak kimyasal silahın buradaki durumu değiştireceğini söylemem önemliydi. Ve nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Esad´ın elindeki kimyasalları ortadan kaldırdığı bir gerçek.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —