Başkan Barack Obama ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Hiroşima Barış ve Anıt Parkı´nda beraber yürüyerek tarih yazdı. Amerika´nın, İkinci Dünya Savaşı´nın sonunda Hiroşima´ya atom bombası atması sonucu on binlerce kişi yaşamını yitirmiş, hayatta kalanlar ise radyasyona maruz kalmıştı.
Obama, bu felaketin yaşandığı kenti resmi olarak ziyaret eden ilk Amerika başkanı.
70 yıl önce Hiroşima´ya düşen atom bombası nedeniyle hayatın kaybedenlerin anısı için, Başkan Obama, bu felaketin tekrardan yaşanmaması için dünyanın ortak bir sorumluluk alması gerektiğini belirtti.
İki lider, Barış Anıtı´na çelenk bıraktıktan sonra, Obama, “Burada ölenleri anıyoruz. Geçmişin sorumluluğu hepimizde. Böyle bir acının tekrar yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini kendimize sormalıyız. İnsanlığa olan bağımızın kuvvetini tekrardan edinmeliyiz” diye konuştu.
Obama ayrıca nükleer silahsızlanma çağrısında da bulundu. “Dünyanın kaderi burada değişti” diyen Obama sözlerine şöyle devam etti: “Bugün burada yaşayan çocuklar barış ve huzur içinde yaşıyor. Bu seçebileceğimiz bir gelecek. Hiroşima ve Nagazaki´nin geleceği atom bombasının gölgesinde değil, bizim manevi uyanışımızla hatırlanmalı.”
İki lider, “Tekrarlanmayacak bir hatanın kurbanları olarak huzur içinde yatın” yazan Anıt Mezar´ın önünde yan yana durdu.
Hiroşima´daki barış parkındaki anıt mezarda yazan bu ‘hata´nın tanımı yapılmıyor. Bu Amerika´nın Japonya´yı bombalaması ya da Japonya´nın savaş sırasındaki agresif tutumu da olabilir. Her iki ülkede bu kelimenin tanımı hala farklı yapılıyor.
Ancak her iki lider de, beraber anıta çelenk bırakırken, amaçlarının, yaraları sarmak olduğunu gösterdi ve nükleer silahların gelecekte yeri olmadığının mesajını açıkça verdi.
Başkan Barack Obama, konuşmasından sonra, Hiroşima bombardımanından sağ kurtulan ve hala hayatta olan iki kişi ile de tanıştı.
Japonya başbakanı Abe, Obama´ya Amerika´nın Hiroşima ve Nagazaki´ye attığı atom bombaları için özür dilemesi konusunda baskıda bulunmadı. Amerikalı yetkililer de Obama özür dilemeyeceğini önceden belirtmişti.
Bombalardan sağ kurtulan ve hala hayatta olan pek çok kişi için, Obama´nın bu ziyareti yapmasının bile yeterli olduğu söyleniyor.
Bundan 71 yıl önce, atom bombası önce Hiroşima´ya, üç gün sonra da Nagazaki´ye atıldı. Her iki şehirde, bir yıl içinde 140 bin kişi yaşamını yitirdi. Hayatta kalanlar ve çocukları, radyasyon sızıntısının neden olduğu hastalıklarla boğuştu.
Atom bombalarının atılma nedeni olarak Amerika, Japonya´nın savaş sırasındaki saldırgan tutumunu, ülkeye asker çıkarmadan, kısa sürede sonlandırmak olarak niteleniyor. Ancak çoğu Japon için, atom bombaları masum insanları ve çocukları bir boş neden uğruna acılara sürükledi.
Obama´nın tamamlanan Asya turu, ‘eski düşmanlarla yeniden bir yakınlaşma turu´ şeklinde yorumlanıyor.
Obama, Japonya ziyareti öncesinde Vietnam´da, ülkeye 50 yıldır uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını açıklamıştı.
Başkan Obama, Hiroşima ziyaretinin ardından, Asya ziyaretini tamamladı.