Tarih: 08.03.2016 19:16

Obama, ´tarihi miras´ olarak İsrail-Filistin sorununu istiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Wall Street Journal´a konuşan üst düzey yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama´nın, Beyaz Saray´dan ayrılmadan önce Ortadoğu´nun kronikleşmiş problemleri arasında ilk sırada yer alan İsrail-Filistin sorununun çözümü için BM Güvenlik Konseyi´ni de kullanarak bir girişim başlatmak istediğini söyledi.

Bugüne dek BMGK´da ele alınan İsrail aleyhine tüm kararları veto eden ABD´nin, İsrail-Filistin sorunun kesin olarak çözüme ulaştırılmasını içeren bir karara destek vereceği ve bu kararın Obama´nın görev süresi sona ermeden önce oylanmasını istediği belirtildi. Bu karar, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınmasına karşılık, Filistin´in de İsrail´i bir Yahudi devleti olarak resmen tanımasını içerecek.

‘OBAMA´NIN İSRAİL-FİLİSTİN SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN İKİ PLANI DAHA VAR´

Haberde, Obama´nın ‘iki devletli çözüm´e destek verdiğini açıklayacağı bir konuşma seçeneğinin de üzerinde durduğu belirtildi. Obama´nın sınır, güvenlik, mültecilerin geri dönüşü ve Kudüs´ün bölünmesi başlıklarına değineceği konuşmanın çerçevesinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry´nin de katıldığı barış müzakereleri çerçevesinde hazırlanan taslak metin üzerinden hazırlanacağı kaydedildi.

ABD Başkanı Obama´nın gündemindeki bir diğer plan ise ABD, AB, BM ve Rusya´nın yer aldığı ‘Ortadoğu Dörtlüsü´nü canlandırarak, hem İsrail hem de Filistin´e aktif müzakerelerin yeniden başlaması için baskı yapılması.

İSRAİL – ABD İLİŞKİLERİNDE ‘FİLİSTİN GERGİNLİĞİ´

Haber, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden´ın İsrail´i ziyaret edeceğinin açıklanmasının hemen ardından geldi. Biden´ın hem İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hem de Filistinli yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Diğer yandan dün İsrail Başbakanlık Ofisi´nden yapılan açıklamada, Netanyahu´nun yıllık ABD ziyareti sırasında Obama ile görüşmeyeceği açıklandı. Açıklamada görüşmenin iptaline gerekçe olarak Obama´nın Netanyahu´ya randevu vermeyi reddetmesi gerekçe gösterildi. Ancak bu iddialar Beyaz Saray tarafından yalanlanarak Obama´nın Netanyahu´yu davet ettiği belirtildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —