• BIST 100

    10082,8%1,69
  • DOLAR

    32,44% 0,12
  • EURO

    34,75% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2427,94% -0,28
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00

Obama Yine Almanya´yı Ziyaret Edecek

Obama Yine Almanya´yı Ziyaret Edecek

Berlin´de 24 Mayıs-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Almanya Protestan Kilise Günü´nün onur konuğunun eski ABD Başkanı Barack Obama olacağı açıklandı.

 

Berlin´de 24 Mayıs-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Almanya Protestan Kilise Günü´nün onur konuğunun eski ABD Başkanı Barack Obama olacağı açıklandı.

Her iki yılda bir Almanya´nın başka bir kentinde düzenlenen ve Protestan kilisesinin dünya çapındaki en önemli buluşması olarak kabul edilen Almanya Protestan Kilise Günü etkinliklerine Almanya´dan 400 bin kişinin katılması bekleniyor. Etkinlikler için dünyanın farklı ülkelerinden katılımcı sayısı ise 100 bin şeklinde tahmin ediliyor.

Organizatörler tarafından yapılan açıklamaya göre, eski Başkan Barack Obama Kilise Günü kapsamında 25 Mayıs tarihinde bir podyumda Başbakan Angela Merkel ile buluşarak, uluslararası konuları ve Transatlantik ilişkilerin konumunu tartışacak. Obama´nın ertesi gün kentin dünyaca ünlü simgesi Brandenburg Kapısı önünde Kilise Günü´ne katılanlara yönelik bir konuşma yapacağı da açıklandı.

Obama Berlin´e daha önce üç kez gelmişti. 2008 yılında Başkanlık seçim kampanyası sırasında, Berlin Zafer Anıtı´nın önünde yaptığı konuşmayla yüz binlerce Berlinliyi coşturmuş, bir çok siyasi yorumcuya göre bu konuşmayla daha sonraki seçim zaferinin temelini atmıştı.

Obama 2013 yılında da tarihi Brandenburg Kapısı´nda ateşli bir konuşma yapmış, görevinden ayrılmadan önce ABD Başkanı sıfatıyla son yurtdışı ziyaretini geçen Kasım ayında Berlin´e gerçekleştirmişti.

Obama´nın son ziyaretinde, Başbakan Merkel´i överek, kendisini demokrasinin temel taşı olarak nitelendirmesi ve 'Eğer Almanya´da yaşasam ve oy kullanma hakkım olsa ona oy verirdim. Kendisini desteklerdim' demesi ülkede değişik tepkilere neden olmuştu.

ABD Başkanı olmadan, Chicago eyaletindeki Protestan Teslis Birleşik İsa Kilisesi´ne üye olan Barack Obama´nın Berlin ziyaretine eşi Michelle Obama da eşlik edecek. Barack Obama, Berlin´den sonra 26 Mayıs´ta Baden-Baden kentine geçerek Almanya´nın en saygın medya ödülü sayılan ‘Deutscher Medienpreis´ı (Alman Medya Ödülü) alacak.

Topluma örnek olan kişilere verilen Alman Medya Ödülü´nü şimdiye dek alanlar arasında eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela, Budistlerin önderi Dalai Lama, Alman Milli Takımı´nın antrenörü Joachim löw ve Hollywood yıldızı George Clooney de bulunuyor.

Bu arada Almanya Protestan Kilise Günü organizatörleri, planlanan etkinliklerde Hıristiyan ve İslam dinlerinin temsilcilerinin de bir araya geleceğini ve dinlerin ortak barış ve sevgi mesajlarını ele alacaklarını açıkladı. Etkinlik süresince Kilise Günü için öngörülen alanlarda Müslüman kuruluşlar ve İslami sivil toplum kuruluşlarının da tanıtım stantları yer alacak. Almanya Protestan Kilise Günü´nün ağırlıklı konusu ise, Protestanlığın kurucusu sayılan Martin Luther´in ‘reformasyon´ olarak tanımlanan ve kilisenin bölünmesine neden olan tezlerinin yayınlanışının 500. yılı kutlamaları olacak.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor