Tarih: 29.08.2014 08:10

Obama: Ukrayna`daki savaşın sorumlusu Rusya

Facebook Twitter Linked-in

ABD Başkanı Barack Obama Ukrayna`nın doğusundaki savaştan Rusya`nın sorumlu olduğunu söyledi.

Obama çarpışmaların Ukrayna`nın içindeki bir isyandan değil değil, Rusya`nın 'derin müdahalesi'nden kaynaklandığını savundu.

ABD Başkanı Rus birliklerini Ukrayna topraklarında gösteren yeni uydu görüntülerinin Moskova`nın Ukrayna`daki `rolünün tüm dünya tarafından görülmesini sağladığını` belirtti.

Moskova NATO`nun 1000 kadar Rus askerinin Ukraynalı ayrılıkçıların saflarında savaştığı iddiasını reddediyor ve Kiev`in kendi halkına saldırdığını söylüyor.

NATO krizi görüşmek için bugün olağanüstü toplanacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Ukrayna`daki kriz için olağanüstü toplandı.

`Rusya`dan Kırım`a koridor`

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, birkaç gün önce güneydoğudaki liman kenti Novoazovsk`i ele geçirerek savaşta yeni bir cephe açmıştı.

Bu gelişme, bazı Batılı ülkeler arasında Moskova`nın Rusya ile Kırım arasında karadan bir koridor oluşturmak istediği endişesine yol açmıştı.

Rusya, Ukrayna sınırları içindeki Kırım`ı Mart`ta ilhak etmişti.

Obama Ukrayna`daki gelişmelerle ilgili açıklamasında 'Ukrayna`nın doğusundaki şiddetten Rusya sorumludur. Şiddeti Rusya özendirmiştir. Ayrılıkçılar, Rusya tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmıştır. Rusya`nın mali desteğini görmektediler. Rusya kasıtlı olarak Ukranya`nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal etmiştir' dedi.

Obama bununla birlikte Rusya askeri bir karşılık verilmesi ihtimalini dışladı.

ABD Başkanı, Rusya`nın Ukrayna`daki eylemleri nedeniyle yeni sonuçlara katlanmak zorunda kalacağını söyledi.

Obama`nın gelecek hafta İngiltere`de düzenlenecek NATO zirvesinde Avrupalı liderlerle Ukrayna krizini ele alması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —