• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Obama´nın saldırı amaçlı nükleer silah kullanmama planı, Japonya´yı memnun etmedi

Obama´nın saldırı amaçlı nükleer silah kullanmama planı, Japonya´yı memnun etmedi

ABD Başkanı Barack Obama´nın görev süresinin dolmasına birkaç ay kala, ülkesinin sadece savunma amaçlı olarak nükleer silah kullanmasını öngören bir politika değişikliğine gidebileceği belirtildi. 2. Dünya Savaşı´nda ABD´nin nükl

ABD basını, Başkan Obama´nın nükleer silahların saldırı amacıyla kullanılmasını engelleyecek bir plan üzerinde çalıştığını yazdı. Pentagon´daki bazı askeri yetkililerin ise plandan rahatsız olduğu ve bu durumun ABD nükleer silahlarının caydırıcılığını ortadan kaldıracağı yönünde görüş bildirdiği kaydedildi. 

ABD´nin nükleer saldırısına uğrayan tek ülke olan Japonya ise, plana ilk karşı çıkan ülke oldu. ABD´li askeri yetkililere göre, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ABD´nin Pasifik Komutanlığı başkanı Harry Harris ile görüşmesinde bu konudaki endişesini şöyle dile getirdi:

“Obama´nın ‘nükleer silahları ilk önce kullanmama´ politikasını açıklaması halinde Japonya bu durumun Kuzey Kore gibi ülkelere karşı caydırıcılığa zarar vereceğine ve çatışma riskinin artacağına inanmaktadır.” Abe´nin bu yorumu 2. Dünya Savaşı döneminde ABD´nin atom bombası atması sonucu Nagazaki´de 70 bin, Hiroşima´da 100 bine yakın insanını kaybeden Japonya´da tepkilere yol açarken, bir Japon yetkili Tokyo hükümetinin bu konuda resmi bir açıklama yapmadığını kaydetti.

Japonya´nın yanı sıra ABD´nin diğer müttefikleri Güney Kore, Fransa ve İngiltere´nin de ABD´nin nükleer silah planından memnun olmadığı belirtiliyor.



18.8° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor