• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

OMV, Nabucco´nun iptali nedeniyle Türkiye´ye dava açtı

OMV, Nabucco´nun iptali nedeniyle Türkiye´ye dava açtı

Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, Türkiye´nin de yer aldığı Nabucco doğalgaz boru hattının iptalinde sorumlu olduğu iddiasıyla Türkiye´ye dava açtı.

 

Trend dergisinin haberinde, Dünya Bankası´na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi´nde (ICSID) açılan davada Türkiye Cumhuriyeti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun da suçlandığı iddia edildi.

OMV, TÜRK AKIMI´NDAN RAHATSIZLIK DUYDU

Türkiye´nin uzun süre desteklediği Nabucco projesinden çekilerek Rusya ile ‘Türk Akımı´ doğalgaz hattı projesine imza atması, davanın gerekçesi olarak sunuldu.

OMV´nin iddiasına göre, Nabucco´yu hayata geçirmek için kurulan ‘Nabucco Gas International GmbH´ şirketi, 177 milyon Euro zarar etti ve bunun 50 milyon Euro´su OMV´ya ait. Öte yandan planlama giderleri ve gaz taşıma bedellerinden dolayı da milyarlarca euroluk kayıp oluştuğu savunuldu.

AZERİ GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA´YA TAŞINACAKTI

BOTAŞ´ın da ortak olduğu Nabucco projesi, Hazar Denizi´ndeki Azeri gazının Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan-Macaristan-Romanya-Avusturya güzergahı üzerinden Avrupa ülkelerine uzanacak 1.300 kilometrelik boru hattının inşaatını öngörüyordu.

Proje, yıllık 31 milyar metreküp gazın taşınması için tasarlanmıştı. Bu rakam, Avrupa Birliği´nin 2020´deki ihtiyacının sadece yüzde 5´ini karşılayacaktı.

İran, projenin en başında temel doğalgaz tedarikçisi olacaktı ancak nükleer programı ve Batı´nın uyguladığı yaptırımlar ile ilgili sorunlar nedeniyle projeden çıkarılmıştı.



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor