Tarih: 28.09.2015 09:19

‘On binlerce Afgan Avrupa yolunda´

Facebook Twitter Linked-in

 

Welt am Sonntag gazetesine konuşan uzmanlar, her ay yaklaşık 100 bin Afgan´ın ülkesini terk ettiğine dikkat çekerek, Almanya´ya Afganistan´dan sığınmacı sayısının yükselmesini beklediklerini belirtti.

Uluslararası Göç Örgütü´nün (IOM) Afganistan Misyonu´na başkanlık eden Richard Danziger´in verdiği bilgilere göre bu yıl Avrupa´ya gelen Afgan vatandaşlarının sayısı 70 bini geçti. İş bulmak amacıyla ülkesini terk eden Afganların büyük kısmı İran, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri´ne gitmeye çalışıyor. On binlercesi de başta Almanya olmak üzere Avrupa´da hayatını sürdürmek istiyor.

Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre Alman güvenlik makamları Afganistan´dan gelen sığınmacı sayısının artmasında Kabil hükümetinin aldığı bir kararın etkili olduğu kanaatinde. Afgan hükümeti yıl başından itibaren elektronik pasaport uygulamasına geçti. İran´a gidişleri mümkün kılan bu pasaportlara talep yoğun. Afgan hükümeti ise personel ve teknik imkan yetersizlikleri nedeniyle talebi karşılamakta zorluk çekiyor.

Gazetenin haberine göre Almanya´nın 2015´te iltica başvurusu beklentisini 800 bin kişi olarak açıklaması da göç dalgasında etkili oldu. İnsan kaçakçılarının Almanya´nın bu sayı dolduktan sonra başka mülteci almayacağı söylentisini yaymaları üzerine birçok Afgan vatandaşı bir an evvel Almanya´ya ulaşmak için yola çıktı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —