Tarih: 24.08.2016 22:41

´Operasyon Cerablus´la sınırlı kalmaz´

Facebook Twitter Linked-in

 

Cerablus operasyonunun ABD, Rusya, İran ve büyük ihtimalle Suriye´nin de mutabakatıyla başladığı değerlendirmesinde bulunan Pekin, 'Cerablus bölgesinden girdik ve Menbiç´e doğru gidiyoruz büyük ihtimalle. Oraya kadar uzanmasa bile PYD´nin Menbiç´ten daha ileri gitme şansı ortadan kalkıyor' dedi. 

‘BİZİM ESAS HEDEFİMİZ SINIR GÜVENLİĞİYLE BİRLİKTE, O KORİDORUN ÖNLENMESİ´

Cerablus operasyonuyla ‘Türkiye´nin sınır güvenliğinin sağlayıp emniyetli bir bölge meydana getireceğini ve ABD´nin de planları arasında yer alan Kürt koridoruna mani olunacağını´ savunan Pekin, 'Bu operasyon Cerablus´la sınırlı kalmaz. Menbiç´e doğru inmesi lazım. Cerablus´ta kalırsa, sadece sınır güvenliği sağlanır bir süre için. Bizim esas hedefimiz sınır güvenliğiyle birlikte, o koridorun önlenmesi. Bunun önlenmesi için de, Türkiye´nin aşağı doğru inmesi lazım. Daha sonra ne olur bilemem. ABD o güney koridorunun bozulmasına izin verir mi, o ayrı konu. Ama şunu söylemem gerekiyor, Menbiç´ten sonra El Bab var. El Bab hem Halep´e hem de Rakka´ya giden bir kapı. ABD´liler El Bab´a kadar olan bölgenin temizlenmesini ve Rakka´nın operasyona hazırlanmasını istiyorlar büyük ihtimalle. Ama sanırım Türkiye´nin tepkisi nedeniyle PYD´yi bu maksatla kullanamayacaklar ya da Türkiye Menbiç´e müdahale ettiği zaman ABD´liler ile Türkiye arasında belki bu konuda bir uyumsuzluk çıkacak. Şu anda bütün ülkelerin çıkarları birbiriyle örtüştü' dedi.

Rusya ve Suriye´yle sağlanacak mutabakatın önemli olduğunu belirten İsmail Hakkı Pekin, bir sonraki aşamada Halep´in Rusya ve Suriye tarafından geri alınabileceğini söyledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —