• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Orta Avrupa sakinlerinin Rusya tutumu ABD´yi korkuttu

Orta Avrupa sakinlerinin Rusya tutumu ABD´yi korkuttu

Atlantik Konseyi uzmanları, Orta Avrupa ülkelerinin Rusya ve ABD tutumunu analiz etti ve ´endişe verici eğilim´ tespit etti.

 

Atlantik Konseyi sitesinde yayınlanan ´ABD ve Orta Avrupa: işbirliğinin ikinci yüzyılı´ başlıklı raporda, 2017´den bu yana Orta Avrupa sakinlerinin NATO tutumunun iyileştiği kaydedildi. Çekya´da NATO´ya destek oranı yüzde 27, Slovakya´da yüzde 13, Romanya ve Macaristan´da yüzde 7´şer ve Polonya´da da yüzde 6 arttı.

Raporda, 'Ancak NATO´ya destek artarken Orta Avrupa´nın bazı ülkelerinde, muhtemelen Rus dezenformasyonu ile ilgili, ABD´nin olumsuz algılanması yönünde endişe verici eğilim gözlemleniyor. Bölgenin tüm ülkelerinin NATO üyesi olmasına rağmen sakinlerin yüzde 23´ü ortalama olarak ABD´yi olası tehdit olarak görüyor. En kötüsü de Bulgaristan ve Slovakya´da insanların büyük kısmı, ülkeleri için temel tehdidin Rusya değil ABD olduğunu düşünüyor” ifadelere yer verildi. 

Bulgarların yüzde 7´si tehdit olarak Rusya, yüzde 25´i ABD´yi gösterirken Slovakya´da bu oranlar sırasıyla yüzde 26 ve 41 olarak gerçekleşti.

Atlantik Konseyi´nin raporunu değerlendiren Rusya Jeopolitik Ekspertiz Merkezi´nden politika uzmanı Valeriy Korovin, Russia Today televizyonuna açıklamasında, endişeler ile ilgili ifadelerin ABD´nin bölge kontrolünü kaybetmekten korktuğunu gösterdiğini söyledi.

'ABD´ye göre, Orta Avrupa ülkelerinin ve elitlerinin Rusya´ya minimum sempatinin bile tüm Avrupa´nın Amerikan jeopolitik kontrolünden çıkma tehdidini taşıyor” diyen Korovin, “Biri merkezinde ABD´nin olduğu Atlantik, diğeri Rusya merkezli Avrasya olmak üzere iki tip medeniyetin yüzleşmesi mantığıyla düşünüyorla'” diye ekledi.

Korovin, ABD´nin Orta Avrupa bölgesini kıtanın derinlerine ilerlemek için köprübaşı olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor