Orta Asya Hafızalardan Silinemez

Orta Asya Hafızalardan Silinemez

Yüzyıllardır göz korkutucu mesafeler ve uyumsuz politikalar, Avrasya topraklarının tecrit edilmiş bir ekonomik durgun su olmasına sebebiyet vermiştir. Bu; bölgeye ekonomik ve sosyal açıdan külfet doğurmuştur. Bugün, Avrupa’yı Uzak Doğu


General James L. Jones *

Orta Asya ve Kafkasların yirmi yıl önce başlayan –ve transatlantik topluluğun kritik bir paya sahip olduğu- dönüşümü, eksik ve belirsizdir. Kaydedilen ilerlemelere karşın halen birçok sorun varlığını sürdürüyor. Bu sorunlar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, içlerinden en bariz olanları; etkisiz yönetişim, halk katılımından ve saydamlıktan yoksun siyasi sistemler, hukukun üstünlüğünde yaşanan eksiklikler, ve bölgesel işbirliği noksanlığı. Diğer meseleler arasında ise, uyuşturucu trafiği, terörizm ve Kafkaslar, Fergana Vadisi ve diğer bölgelerde etnisiteler arası çatışma yer alıyor. Petrolden sağlanan refaha karşın, yoksulluk yaygındır ve bölge, Asya, Sahra-altı Afrika ve Latin Amerika’nın büyük bölümünde görülen farklılaştırılmış ve dinamik büyümeden yararlanmamaktadır.

Dışarıdan bakıldığında ise bölge, Rusya, Çin, İran ve geniş Orta Doğu’yu içerecek şekilde rekabet içerisindeki nüfuz alanları ve baskılardan kaynaklanan bir dizi sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. Afganistan ve Pakistan, istikrarsızlık kaynaklarıdır. Bağımsız Devletler Topluluğu, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, Şangay İşbirliği Örgütü ve önerilen Avrasya Ekonomik Birliği gibi bölgesel mekanizmalar ise, entegrasyonu pek de başarılı bir şekilde kolaylaştırmamıştır ve Kafkaslar ile Orta Asya’da yaşayanlarla kıyaslandığında Rus ve Çinli sponsorları açısından çok daha önem kazanmaktadır. Bu ve diğer güçleri dengelemek için bölge ülkeleri dış aktörlerle bağlarına büyük önem atfetmiştir; Avrupa ve ABD’nin kendilerini yok saymasından korkmaktadır. 2014 yılında Afganistan’dan Koalisyon’un çekilmesine dair yapılan planlar, bu endişeleri daha da artırmaktadır.

Ancak, askeri çekilme, bölgenin yok sayılması veya göz ardı edilmesi demek olmamalıdır. Tam tersine, transatlantik topluluğu, Orta Asya ve Kafkaslarla daha anlamlı bağları ve ilişkileri teşvik etmelidir. Söz konusu bağlar, bölgenin gelişimi ve istikrarı için kritik öneme sahiptir ve gelecek yıllarda piyasa-dostu ekonomi politikaları, demokratik ve çoğulcu yönetişime doğru daha kalıcı bir ilerleme için belirleyicilik arz etmektedir. Seçimlerde oy tabanı yaratacak olan ticaret ve ekonomik entegrasyon, mülkiyet ve insan hakları, hukukun üstünlüğü, daha açık ve öngörülebilir bir hükümet, bölgesel işbirliği ve daha piyasa-dostu ekonomik büyüme, bu anlamda kilit önem arz etmektedir. Ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmak üzere attığı adımlar ise, bu anlamda teşvik edicidir.

Dolayısıyla, kıtalar-arası ticarete dair yeni olasılıklar da yeni fırsatlar yaratmaktadır. Yüzyıllardır göz korkutucu mesafeler ve uyumsuz politikalar, Avrasya topraklarının tecrit edilmiş bir ekonomik durgun su olmasına sebebiyet vermiştir. Bu; bölgeye ekonomik ve sosyal açıdan külfet doğurmuştur. Bugün, Avrupa’yı Uzak Doğu ve Güney Asya’ya bağlayan İpek Yolu’nun 21.yüzyıl versiyonunun yarattığı yeni aşamalar, söz konusu kıyaslamalı dezavantajı Avrupa, Doğu Akdeniz, Hindistan ve Çin arasında yeni, daha ucuz, daha hızlı ve çok daha güvenilir bir transit yola dönüştürme konusunda büyük bir potansiyel barındırıyor. Eğer söz konusu potansiyel Orta Asya ve Kafkaslarda yeni iş alanları yaratabilirse, dünyanın bu noktasında refahı ve umutları güçlendirmeye yardımcı olacak. ABD açısından, jeostratejik olarak kilit öneme sahip bir bölgeye daha fazla istikrar getirilecek – bir yandan da ülke içinde istihdam yaratılmasına yardımcı olacak şekilde mallarımız ve hizmetlerimiz için yeni ve canlı pazarlar yaratacak.

Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, 2011 yılında yeni ortaya çıkan İpek Yolu’na ilk dikkat çeken kişiydi. O tarihten beri bu yolu yaratmak üzere çok fazla gayret sarf edildi – Orta Asya ve Kafkaslarda yeni karayolları, demir yolları, boru hatları ve elektrik bağlantıları inşaat halinde veya çoktan tamamlandı. Daha fazlası da planlanıyor. Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası ve bir dizi girişim, bölgenin ekonomik gücünü artırmak konusunda kilit roller üstlendiler. Amerika’nın bu vizyona olan desteği, Amerika’nın bölgedeki diplomasisini giderek daha fazla yönlendirir hale gelmelidir – Afganistan’dan birliklerimizi çekip radikalizm ile terörizmi önlemek için daha kapsayıcı ve uzun vadeli bir strateji ortaya koyma yollarını aradığımız bir süreçte Washington’un pozitif ve yapıcı bir gündem benimsemesi söz konusudur.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bölgeye sürekli kişisel düzeyde müdahil olması, kritik önemdedir. Kendisi ve üst düzey albaylar, kişisel bağlantılar geliştirmek için yoğun çaba sarf etmişlerdir – Kazakistan’ın dışişleri bakanı Erlan İdrissov, geçtiğimiz ay, Özbekistan’ın dışişleri bakanı ise bu yılın başında Washington’u ziyaret ettiler; ve diğer bölgesel ülkelerdeki mevkidaşları da onların izinden benzeri ziyaretleri gerçekleştirdiler. Amerika ve Avrupa’nın söz konusu liderlerle refah, barış ve özgürlük temelli ilişkileri devam etmeli ve ABD’de her iki partinin de desteğini hak etmelidir. (Atlantik Konseyi)

* General James L. Jones, Jr., USMC (Emekli), Jones Group International’ın kurucusu ve başkanı olup, aynı zamanda Atlantik Konseyi Brent Scowcroft Uluslararası Güvenlik Merkezi’nin yönetim kurulu başkanıdır.

Kaynak: http://www.acus.org/new_atlanticist/central-asia-cant-be-forgotten



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

Yükleniyor