• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Ortak Yapım Motor Geliştirilecek

Ortak Yapım Motor Geliştirilecek

Türk hükûmeti, Japon Mitshubishi Heavy Industries ile ortak geliştirmeyi amaçladığı motor ve şanzımanı yeni nesil tank yapımında kullanacak. Tankların 2016 yılında orduya kazandırılmasına çalışılıyor.

Ryosuke Hanafusa

Türk hükûmeti, Japon Mitshubishi Heavy Industries ile ortak geliştirmeyi amaçladığı motor ve şanzımanı yeni nesil tank yapımında kullanacak. Tankların 2016 yılında orduya kazandırılmasına çalışılıyor. Tankların üçüncü ülkelere ihracatına da olumlu bakılıyor. Savunma sanayisinin geliştirilmesi amacıyla tankların dışındaki diğer alanlarda da Japonya ile iş birliği düşünülüyor.

6-8 Ocak’ta yapacağı Japonya ziyaretinde Başbakan Erdoğan’a eşlik etmeyi planlayan Savunma Bakanı Yılmaz, Nikkei gazetesine mülakat verdi. Bakan, ortak motor ve şanzıman geliştirilmesiyle ilgili olarak “Yeni nesil Altay tanklarının üretiminde kullanmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni nesil Altay tankları, Güney Kore ile birlikte geliştiriliyor. Tankların, 2014-15 yıllarında prototiplerinin test edilmesinden sonra üretimlerine, teslimatı 2016 yılında yapılmak üzere Türkiye’de başlanacak. Türk hükûmeti ilk etapta 250 tank tedarik edilmesini planlıyor.

Hareket kabiliyetini kontrol eden sürüş sisteminde Japon teknolojisinin kullanılması amacıyla bu tanka Mitsubishi iş birliğiyle yerleştirilecek 1500 beygir gücündeki motor ve şanzımanın yer aldığı bütünleşik güç grubu sisteminin ortaklaşa geliştirilmesi planlanıyor.

Savunma Bakanı yeni nesil tanklarla ilgili olarak “Dost ve müttefik ülkelere ortak ihracat yapabiliriz.” açıklamasında bulundu. Yılmaz, “Her iki ülkenin fikrî mülkiyet ve savunma ekipmanlarının ihracatına yönelik usul ve uygulamaları var. Üçüncü ülkelere ihracat konusu tarafların imzalayacağı anlaşma doğrultusunda kontrol edilir.” sözleriyle hangi ülkelere ihracat yapılacağı konusuna Japon hükûmetiyle mutabakat sağlanarak karar verileceğine dair fikrini beyan etti.

Savunma Bakanı, savunma sanayisinin Japonya ile ortak geliştirilmesi konusunda istekli olduğunu göstererek tankların dışında Kawasaki Heavy Industries ve Fuji Heavy Industries ile ortak helikopter motoru geliştirilmesiyle ilgilendiklerini de belirtti.

Japonya’nın daha önce geliştirdiği F2 savaş uçaklarıyla teknik becerilerini artırdığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin de insansız hava aracı geliştirdiğine değinerek “Bütçe ve zaman tasarrufu için iş birliği yapılabilir.” sözleriyle ortak çalışma çağrısında bulundu. Bakan ayrıca kızıl ötesi sensörlerle denizaltı ve savaş gemilerindeki yakıt pillerini de ortak geliştirme beklentisi içinde olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin savunma ve havacılık sektöründeki cirosu, 2012 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 artış kaydederek 4,8 milyar dolara ulaştı, ihracatıysa aynı dönemde yüzde 16 artarak 1,3 milyar dolar oldu. Türkiye, savunma sanayisini önümüzdeki beş yılda dünyada ilk 10’a sokmayı hedefliyor. Şimdiden ordusunu destekleyecek bir seviyeye ulaşarak parasal bazda 2003 yılında yüzde 25 olan yurt içi tedarik oranını 2011 yılında yüzde 54’e yükseltti. Türkiye, diğer ülkelerle de ortak geliştirilen projeler yürütüyor, Japonya dışında Çin ile füze savunma sistemlerinin alımı için Çinli CPMIEC ile müzakerelere başladı. (Japonya`da yayınlanan Nihon Keizai Shimbun gazetesi - 28 Aralık 2013)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor