Örümcek ağından kumaş, bakteriden yakıt üretildi

Örümcek ağından kumaş, bakteriden yakıt üretildi

Örümcek ağlarını oluşturan gen, ipek böceklerinin kozasına yerleştirildi ve bu yolla yeni bir ipek üretildi. Bu yeni ürün ipekten bir buçuk kat daha dayanıklı sonuçlar verdi.

Örümceklerin süper güçleri karikatür dünyasının sınırlarını aşarak günlük hayatımıza giriyor. Japonya’da çalışmalarını yürüten bilim insanları örümcek ağından imal edilen, ipekten daha dayanıklı kumaşı tanıttılar.

Araştırmayı yürüten Doktor Yoshihiko Kuwana çalışmalarından bahsetti:

“Biz örümcek ağlarını oluşturan geni ipek böceklerinin kozasına yerleştirdik ve bu yolla yeni bir ipek ürettik. Bu yeni ürün ipekten bir buçuk kat daha dayanıklı sonuçlar verdi.”

Örümcek ağından üretilen iplik, ipek böceği kozasından alınan normal iplikten yüzde 50 daha güçlü. Ancak örümcekleri iplik üretiminde kullanmak her zaman zorluklarıyla anılıyor. Çünkü örümcekler ipek böcekleri kadar yoğun ve hızlı bir üretime sahip değil.

Doktor Yoshihiko Kuwana ipek böcekleriyle örümceklerin farkını şu sözlerle ortaya koyuyor:

“İpek böceklerinin aksine örümcekler yamyam olarak tanınır çünkü birbirlerini yerler. Bu durum onları birlikte yetiştirmemize imkan vermiyor. Hepsini aynı yere koyduğumuzda ertesi sabah ancak bir tanesi canlı kalıyor.”

Doğal yollarla elde edilmiş örümcek ağından dokunan en büyük kumaş 2009 yılında 82 kişinin 4 yıllık emeği sonucu toplanan 1 milyon örümcekten elde edilmişti.

Dünya nüfusunun artışıyla yeni enerji kaynakları arayışı da aynı oranda yükseliyor. Enerji açığını kapamak adına ise artık bakterilerden faydalanılacak. Londra Imperial Kolej’de çalışan bilim insanları, bağırsakta yaşayan E.coli bakterisinin genetiğiyle oynayarak yenilenebilir enerji elde edilmesi için önemli bir adım attı.

Araştırma ekibinin başındaki isim Doktor Patrick Jones, bakteriyi genetik olarak değiştirerek, propan üretebileceğini belirtiyor:

“Az miktarda propan elde edebilmiş olsak da ürettiğimiz yakıt, motorlarda kullanılmaya hazır. Bir kez sistemi oturttuğumuzda farklı motorlarda kullanılmaya hazır yakıtımız olacak. Bu da metabolizmaya uyumlu propan gazı sayesinde mümkün.”

E. coli bakterisi metan gazı gibi bir enerji ihtiva ediyor ancak sıvılaştırılması kolay olduğundan propan kolay saklanıyor.

Bilim insanları, E.coli’den elde edilen başarının ardından propan üretme sistemini fotosentez yapabilen bakterilerde de denemeyi, böylece güneş enerjisini kimyasal yakıta dönüştürebilmeyi hedefliyor.

LPG ve petrol gibi yakıtların tükenecek olması da propanın gelecekte öne çıkacağına işaret ediyor.

2008 yılında ise Teksaslı bilim insanları aynı metotla bakteriden hidrojen üretmeyi başarmışlardı.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading