Tarih: 28.11.2016 14:12

Tarihinin En Kapsamlı Restorasyonuna Alınacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Anadolu Manşet Gazetesi

Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olarak İstanbul´un siluetine katkı sunan, çinileri dolayısıyla yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” diye tanımladıkları Sultanahmet Camisi, 400 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçilerek, hatalı onarımlardan kurtarılacak.

Osmanlı padişahı I.Ahmed tarafından mimar Sedefkâr Mehmet Ağa´ya, tarihi yarımadada Ayasofya´nın karşısına yaptırılan Sultanahmet Camisi, 1616 yılında ibadete açıldı. İznik´te yapılan 20 bini aşkın çiniyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için yabancı turistlerin “Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camisi, Osmanlı mimarlığının ilk ve tek 6 minareli camisi olma özelliği taşıyor. Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi ile Marmara ve İstanbul Boğazı´ndan geçenlerin gözlerini alamayacağı bir görüntü oluşmasına katkı sağlayan Sultanahmet Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alındı. AK Parti iktidarları döneminde İstanbul´daki orta ve büyük ölçekli camilerin restorasyonlarını tamamlayan ya da devam ettiren Vakıflar Genel Müdürlüğü, her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camisi´nde, yaklaşık 3,5 yıl sürecek restorasyon için çalışmalarını tamamladı.

“Sultanahmet Camisi restorasyonu bizim İstanbul´daki final restorasyonlarımızdan olacak.” ifadesini kullanan Ertem, kentte orta ve büyük ölçekli bütün camilerin restorasyonlarının ya tamamlandığını ya da devam ettiğini anlattı. Genel Müdür Ertem, Sultanahmet Camisi´nin zemininde yer altı sularından kaynaklı sıkıntı bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Buranın temel sıkıntısı, 30 yıl önceki restorasyonda zemin altında bir çalışma yapılmadı. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda zemin altı röntgenini çektik. Bu röntgen çekimleri sonrasında baktık ki, statik problem yok ama yer altı sularından kaynaklı sıkıntı var. Mesela buraya kış ve bahar aylarında gelenler, yağmur sularının tahliye edilemediğine şahit olmuşlardır. Bunu gidermek için kapsamlı bir çalışma yapacağız. Bu gerekirse tahliye kanallarının açılması, güçlendirme olabilir. Bu çerçevede bakacağız ve çalışmaları ona göre yapacağız. 30 yıl önceki restorasyondan farkı bu olacak.” (Konya,Anadolu Manşet Gazetesi-28.11.2016



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —