Tarih: 08.01.2015 15:48

Otomobil Sektörü ve Sufilik El Ele

Facebook Twitter Linked-in

Rita Cook

Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği benden Konya’yı ziyaret etmemi ve sufi felsefesinin en önemli yanı olan Mevlânâcılık vurgulu festivali görmemi istedi. Bunun için şehrin tadını çıkarıp Mevlânâ (sufilik düzeni) ve onun mesajının bütün insanlığa uygulanabileceği fikriyle ilgili bir şeyler öğrenerek etrafı gezdik.

Sufilik hakkında fikri olmayanlar belki semazenleri bilirler. Semazenleri Türkiye’ye yaptığım bu ziyaret öncesinde hiç görmemiştim.

Konya’nın tarih ile olan bağlarının yanında, Konya Belediyesi bize şehrin geleceğe adım attığını göstermeye de istekliydi.

Konya hızlı tren ile İstanbul’a ve Ankara’ya bağlanmış durumda. Konya`da ayrıca dünyanın önde gelen bazı firmalarına otomobil parçaları ihraç ediliyor.

Sufilik Nedir?

Gece içindeki bir ışık gibi sufilik de İslam’ın bir parçası olabilir ancak sufi ideolojisi gezideki bir kişinin söylediği gibi “gece içinde, hoşgörü mesajını herkese veren bir ışık.' Mevlânâcılık 13’üncü yüzyılda Pers mistik kişilik Mevlânâ Celâleddîn Rumî tarafından oluşturulmuş. Bugünkü Mevlânâ nizamı 1273’te Rumî’nin yolunu izleyenler tarafından kurulmuş.

Konya’daki Mevlânâ Müzesi aslında Rumî’nin türbesidir ve 1926’da eski bir dergâh ile birlikte müzeye dönüştürülmüştür.

Semazenler

Mevlânâ töreni aslında Şeb-i Arûs olarak biliniyor ve bu tören sırasında insanlar semazenleri izliyorlar. Dönerken sol el aşağı, sağ el yukarı bakıyor ve bu dans aslında insanın mantığı ve sevgisi ile ruhani yükseliş için çıktığı mistik yolculuğu temsil eden örf ve tarihin bir parçası olan 'sema' olarak anılıyor.

Konya Halıları ve Dahası

Rehberimle birlikte muhteşem bir halı dükkânına gittik ve dükkân sahibi ile kahve içtik. Şehirde ayrıca bölgenin en büyük Bilim Merkezi var. Görülmesi gereken başka bir yer de Çini Müzesi.

Yemeklerle İlgili Düşünceler

Konya’nın geleneksel mutfağı saraylarda geliştirilmiş, Mevlevi görgüsüyle biçimlenmiş ve aslında klasik Türk mutfağını çağrıştırıyor. Ancak burada özel olarak fırın kebabı, etli ekmek ve peynirli pide tadabilirsiniz. Menülerde daima ekmek salması, etli yaprak sarma ve demirhindi şerbeti de bulunuyor.

Konya’ya Ulaşım

THY ile uçacağımı öğrendiğimde heyecanlandım. Bu 2014 yılı içinde THY ile ikinci uçuşum ve bu hava yollarını çok seviyorum. Fiyatları ve konforu bakımından THY’yi tavsiye ederim.

THY aynı zamanda üç yıl üst üste Avrupa’nın en iyi hava yolu seçildi, şu an ABD’ye altı seferi bulunuyor ve 106 ülkede 249 sefer ile hizmet veriyor.

Bir Star Alliance üyesi olan THY’nin yemekleri de mükemmel.

Houston’dan İstanbul’a direkt uçtum, daha önce de Chicago’dan uçmuştum ve her iki uçuş da harikaydı. (ABD, The Huffington Post - 05 Ocak 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —