• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Oy kullanan ülkeleri not eden İsrail´in BM Temsilcisi Danon: Hiçbir Genel Kurul kararı bizi Kudüs´ten ayıramayacak

Oy kullanan ülkeleri not eden İsrail´in BM Temsilcisi Danon: Hiçbir Genel Kurul kararı bizi Kudüs´ten ayıramayacak

İsrail´in BM Temsilcisi Danny Danon, ABD´nin Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu´nda kabul edilmesinden önce ´isimlerinizi bir kenara yazacağız´ diye diplomatları tehdit eden ABD´nin BM Daim

 

Türkiye ve Yemen´in girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti oalrak tanıma kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD´nin tehditlerine rağmen 9´a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke çekimser kaldı, 21 ülke ise oylamaya katılmadı. 

Trump oylama öncesi aleyhte oy kullanan ülkelere mali yardımı kesmekle tehdit etmiş, ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise oylama öncesi BM üyesi ülkelerin diplomatlarına ´isimlerinizi not alacağız´ tehdidinin yer aldığı bir e-posta göndermişti.

Oylama sırasında çekilen fotoğrafta ise İsrail´in BM Temsilcisi Danon´un oy kullanan ülkeleri not aldığı gözlendi.

´HİÇBİR BM KARARI BİZİ KUDÜS´TEN AYIRAMAYACAK´

Danon, BM Genel Kurulu konuşmasında ise toplantıyı bir ´utanç´ olarak niteledi.
 
Danon konuşmasının ilk kısmında 'Kudüs Yahudiler için dünyadaki en kutsal yerdir. İsrail devletinin başkentidir. Nokta. Bu karşı çıkılamaz bir gerçektir. Kral Davud 3.000 yıl önce Kudüs´ü Yahudilerin kenti olarak ilan etti. Yahudi İncil´i Kudüs´ten 660 kez bahsediyor. İlk İsrail Başbakanı David Ben-Gurion ´Kudüs İsrail´in tarihinin ayrılamaz parçasıdır´ demiştir. MS. 67 yılına ait orijinal bir bozuk para var elimde. Üzerinde İbranice ´Zion´a Ögürlük´ yazıyor. Önünüzdeki zarflarda da bu paranın replikalarını göreceksiniz. Bu Yahudilerin Kudüs´le olan antik bağını kanıtlıyor. Kudüs´le olan bağımız koparılamaz. Hiçbir UNESCO kararı, hiçbir boş konuşma, hiçbir Genel Kurul kararı bizi Kudüs´ten ayıramayacaktır' dedi.

´FİLİSTİNLİLERLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERE İNANIYORUZ´

Danon ayrıca oylamanın ardından FOX News´a da demeç verdi. 

Oylamayı ´İsrail´e şiddet uygulanan bir diğer toplantı´ diye niteleyen Danon ´Ancak bu kez hem İsrail´e hem de ABD´ye (şiddet uygulandı)' ifadelerini kullandı.

'Filistinliler daha fazla ülkenin ABD ve İsrail´i istikrarsızlık yaratmakla suçlayacağını düşündü ancak bu gerçekleşmedi. 65 ülke tasarıyı desteklemedi. Beklediğimizden daha kısa bir oturumdu' diyen Danon 'Devam etmeliyiz. Filistinlilerle doğrudan konuşmaya başlamaya ihtiyacımız var ancak maalesef onalr BM´ye gelmeyi seviyor, bu tartışmaları ve uzun konuşmaları seviyor. Bu yardımcı olmuyor. Biz Genel Kurul´da az önce gördüklerimize değil, doğrudan görüşmelere inanıyoruz' sözlerini sarf etti.

´ BİR KAMUYA AÇIK, BİR DE ÖZEL BM VAR´

Sunucunun Japonya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin neden tasarıyı destekleyen 128 ülke içinde yer aldığı sorusuna ise Danon şu yanıtı verdi: 

'Ben buna alıştım. Bir kamuya açık bir de özel BM var. Kamuya açık olarak İsrail aleyhinde konuşuyorlar ama bu temsilcilerle özel olarak konuştuğumda bizim güçlü bir demokrasi olduğumuzu biliyorlar, İsrail´i beğeniyorlar hatta İsrail´e hayranlık duyuyorlar.'



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor