• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Özbek-Türk İlişkilerinin Güçlendirilmesi

Özbek-Türk İlişkilerinin Güçlendirilmesi

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin iki ülke halkları arasındaki dostluk bağlarına dayandığı ve ikili ilişkilerin bölgede güvenliğin sağlanmasına katkı sağladığı yönünde aç

Cahon Haber Ajansı

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Özbekistan ziyareti ile ilgili Türk basınında yer alan haberlerde, Özbek-Türk ilişkilerinin geliştirilmesi açısından bu ziyaretin büyük önem arz ettiği belirtildi. Türkiye Dışişleri Bakanı’nın, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin iki ülke halkları arasındaki dostluk bağlarına dayandığı ve ikili ilişkilerin bölgede güvenliğin sağlanmasına katkı sağladığı yönündeki açıklamasına geniş yer verildi.

Haberlerde Türkiye’nin, Özbekistan ekonomisindeki Türk sermayesi miktarının artırılmasına, ekonomik ve ticaret alanında ilişkilerin geliştirilmesine, turizm, tekstil, otomotiv gibi alanlarda mevcut iş birliği potansiyelinin yeniden gözden geçirilmesine ve iki ülke arasında ulaştırma alanında iş birliğinin geliştirilmesi konusunun ele alınmasına hazır olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakan olarak beş yıldır bu ziyareti büyük bir hasretle beklediğini vurgularken burada gönül bağlarının olduğunu dile getirdi.

Türk diplomat, Özbekistan’ın zengin tarihe ve parlak geleceğe sahip bir ülke olduğunu gösteren Semerkant’ın rolüne değinirken boş zamanlarında yazdığı şehirler hakkındaki kitabında Semerkant konulu bir bölümün de bulunduğunu bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, iki ülkenin ekonomik açıdan birbirlerini tamamlayıcı ilişkilere sahip olduğunu kaydederken ortak yatırım imkânlarının bulunduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin, iki ülkenin potansiyeli bakımından çok düşük olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Türkiye, Türk iş adamlarının Özbekistan pazarına gelmelerini teşvik etmeye hazırdır.” dedi. Davutoğlu ayrıca, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için ulaştırma alanında iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak ülkesinin bu konuda adım atmaya hazır olduğunu ayrıca altyapının gelişmesinin de Türk yatırımının artmasını sağlayacağını ifade etti.

Bakan Davutoğlu, Türk iş adamlarıyla yaptığı görüşmede, “Özbekistan’ın başarıları, bizim başarılarımızdır.” dedi. (Özbekistan Cahon Haber Ajansı - 12 Temmuz 2014)

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor