Özer: Stoklar azaldı, sıvı sabunlarda kullanılan pompaları atmayın
Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı İmer Özer, dezenfektan ve kolonya üretiminin ana hammaddesi olan etil alkolde ithalata bağımlı olan Türkiye´nin 10 günden az stoğunun kaldığı iddia etti.
Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı İmer Özer, dezenfektan ve kolonya üretiminin ana hammaddesi olan etil alkolde ithalata bağımlı olan Türkiye´nin 10 günden az stoğunun kaldığı iddia etti.
Çin´in Vuhan kentinde ortaya çıkarak binlerce kişinin ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla beraber vatandaşlar hijyen malzemelerine adeta hucum etti.
Yüksek talep ve salgın sebebiyle tüm dünyada değişen ticaret dengeleri stokların hızla tükenmeye başlamasına neden oldu. Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı İmer Özer, dezenfektan ve kolonya üretiminin ana hammaddesi olan etil alkolde ithalata bağımlı olan Türkiye´nin 10 günden az stoğunun kaldığı iddia etti.
Sözcü´den Sayime Başçı´nın haberine göre, iç piyasa ile birlikte İtalya´dan da bu ürünler için büyük talep aldıklarını ancak stokların tükenmek üzere olduğunu açıklayan Özer şunları kaydetti:
´Benzinde kullanılmayan alkolün üreticilere aktarılmasını bekliyoruz´
'Benzine karıştırılan alkolün kolonya ve dezenfektan üreticilerine temin edilecek olması sektöre can suyu olacaktır. Ancak ellerinde ne kadar alkol olduğunu bilmediğimiz için çözüm olup olmayacağını bilmiyoruz. Pazartesiden itibaren üreticilere bu benzinde kullanılmayan alkolün aktarılmasını bekliyoruz.'
10 Martta bin 200 dolar olan etil akolün ton fiyatının aynı gün içinde yüzde 100 artarak 2 bin 500 dolara yükseldiğini, şimdilerde ise bu rakamın 2 bin dolara düştüğünü aktan Özer, burada yerli üretime yönelik adımların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.
Özer, kolonya ve dezenfektan jellerin içinde yer alan etil alkol ve carpobol maddelerinin tamamının ithal olduğunu ve özellikle jellerde carpabol´ün en önemli madde olduğunu dile getirdi. Jel yerine sıvı dezenfektan üretimi ile carpabol sorununun çözülebileceğini anlatan Özer, “Ancak etil alkol şart. Burada Türkiye ithalat bağımlısı. Bu ürünler sadece böyle kriz dönemlerinde çok fazla üretiliyor” diye konuştu.
´Bu pompaların yüzde 80´i Çin´den yüzde 20´si Avrupa´dan geliyor´
Doktorların sık sık temizlik ve hijyene dair açıklamalar yaptığını ve üretimde bir miktar sıkıntı yaşandığını dile getiren Özer, 'Tüketiciler sıvı sabunlarda kullandıkları pompaları atmasınlar lütfen. Bu pompaların yüzde 80´i Çin´den yüzde 20´si Avrupa´dan geliyor. Sıvı sabun pompalarında da stoklar azaldı. Çin´de üretim durmuş vaziyette. Bunlar birkaç kez kullanılabilen ürünler' dedi.
Bakanlık 3 aylık karar aldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün yaptığı açıklama ile benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya alındığını, böylece kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Varank böylece, rafinerilerin etanol talebinin azalmasıyla kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacının karşılanacağını aktardı.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
