Tarih: 09.03.2017 09:12

Özgürlük Anıtı Karardı

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin en önemli simgelerinden biri olan, New York´taki Özgürlük Anıtı dün gece karardı.

ABD´de 20´inci yüzyılın başından itibaren dünyanın birçok ülkesinden gelen göçmenlerin işlemlerinin yapıldığı Ellis Adası yakınlarındaki, Özgürlük Anıtı´nın ışıklarının sönüp karanlığa gömülmesi değişik yorumlara neden oldu.

Özgürlük Anıtı´nın dün gece bir kaç saatliğine karanlığa gömülmesi sonrasında açıklama yapan, Ulusal Parklar Dairesi yetkilileri ışıkların sönmesini hesapta olmayan bir arıza olarak açıkladı.

“Özgürlük Anıtı eyleme katıldı”

Özgürlük Anıtı´nın kararmasının ardından sosyal medyada çeşitli iddialar ve komplo teorileri öne sürüldü, büyük tartışmalar yaşandı.

ABD´nin birçok kentinde 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle bir günlük iş bırakma eylemi yapan kadınlar, Özgürlük Anıtı´nın da bir kadın olduğunu söyleyerek, “‘Kadınsız Bir Gün´ adı verilen bir günlük iş bırakma eylemimizde Özgürlük Anıtı da hemcinslerini yalnız bırakmadı. Kadın dayanışmasına o da katıldı” yorumunu yaptılar.

Özgürlük Anıtı´nın kararması sonrası, sosyal medyada ortaya atılan bir başka sembolik yorum da tarihi anıtın Başkan Donald Trump´ın göçmenlik politikalarına tepki gösterdiği yönünde oldu. “Başkan Trump´ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan altı ülkeden mültecileri ve ziyaretçileri geçici olarak yasaklayan ikinci bir kararnameyi imzalamasına Özgürlük Anıtı da dayanamayıp tepki verdi” yorumu yapıldı.

Sosyal medyada Özgürlük Anıtı´nın kararmasıyla ilgili öne sürülen bir komplo teorisi de anıtın Ruslar tarafından hack´lendiği iddiasıydı.

ABD´de özgürlüklerin simgesi olan anıta birkaç hafta önce de aktivistler tarafından 'Göçmenler Hoş Geldiniz' pankartı asılmıştı.

ABD´nin en önemli simgesi

ABD´nin en önemli simgesi olan anıtın yapımı iki yıl sürdü. Tamamı bakırdan oluşan anıt 1884 yılında Fransa´da yapılmaya başlandı. 1885 yılında Fransa´da tamamlandı. Anıt yapılışının yüzüncü yılında, anıtı inşa eden Fransızlar tarafından ABD´ye hediye edildi.

Heykel Fransa´dan ABD´ye taşınırken tam 350 ayrı parçaya bölündü, 214 sandığa yerleştirilip New York´a getirildi. Parçaların birleştirme işlemi dört ay sürdü Ekim 1886 tarihinde ise resmi açılışı yapıldı.

Özgürlük Heykeli´nin, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise ABD´nin Bağımsızlık Bildirgesi´nin hazırlandığı 4 Temmuz 1776 tarihinin yazılı olduğu bir tablet bulunuyor. Özgürlük Anıtı, Amerika´nın en önemli simgelerinden biri oldu.

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği anıt 11 Eylül´de, New York´a düzenlenen terör saldırılarının ardından uzun bir süre kapalı kaldı.

2012 yılında Sandy Kasırgası´ndan kısmi hasar gördü. Aydınlatma sistemi kullanılamaz hale geldi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —