• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Özil´in Uygur paylaşmının ardından Çin devlet televizyonu Arsenal maçını yayından kaldırdı

Özil´in Uygur paylaşmının ardından Çin devlet televizyonu Arsenal maçını yayından kaldırdı

Arsenal forması giyen Mesut Özil´İn Pekin´in Uygur politikalarını eleştiren paylaşımı için Topçular´ın 'Görüşümüzü yansıtmıyor' açıklaması yapması, Çin´de öfkeyi dindirmeye yetmedi. Çin devlet televizyonu, bugün Arsenal-Man

Arsenal forması giyen Mesut Özil´İn Pekin´in Uygur politikalarını eleştiren paylaşımı için Topçular´ın 'Görüşümüzü yansıtmıyor' açıklaması yapması, Çin´de öfkeyi dindirmeye yetmedi. Çin devlet televizyonu, bugün Arsenal-Manchester City yerine Tottenham-Wolves maçını yayımlayacağını duyurdu.

Çin içişlerine karışıldığı gerekçesiyle ABD profesyonel futbol ligi NBA´dan sonra İngiltere´nin en üst düzey profesyonel futbol ligi Premier Lig´le de sorun yaşıyor.

Premier Lig´de Arsenal forması giyen Türkiye kökenli Almanya vatandaşı futbolcu Mesut Özil, bu kez Instagram´dan Çin´in Uygur politikasını eleştiren paylaşımla tartışma yarattı.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´la seçim öncesi verdiği pozların yarattığı tartışma sonucu Almanya milli futbol takımından ayrılmış olan Özil, paylaşımında Çin´in Uygur politikasına sessiz kalanların da zulme ortak olduklarını söylemesine rağmen, Arsenal´den hemen 'Görüşümüzü yansıtmıyor' açıklaması geldi.

´Topçular´ (Gunners), 'Bu Özil´in kişisel yorumudur. Arsenal bir futbol kulübü olarak siyasete karışmama ilkesine sadıktır' dedi.

Ancak bu, Çin´de öfke dalgasının kabarmasına engel olmadı.

Bugünkü Arsenal-Manchester City maçının canlı yayını, Çin devlet televizyonunun programından çıkarıldı.

Çin devlet televizyonu, Arsenal-Manchester City yerine Tottenham-Wolves maçını yayımlayacağını duyurdu.

Öncesinde devlet bağlantılı gazete Global Times Özil´in paylaşımını ´düzmece´ diye nitelerken futbol otoritelerini hayal kırıklığına uğrattığını ileri sürdü.

Çin Futbol Federasyonu Özil´in paylaşımının ´kabul edilemez´ diye niteleyip Çinli futbol severlerin duygularını incittiğini belirtti.

Özil´in paylaşımında şöyle ifadeler vardı:

'Kur´anlar yakılıyor, camiler kapatılıyor, medreseler yasaklanıyor, din alimleri öldürülüyor, bazıları zorla Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Tüm bunlara rağmen Ümmeti Muhammed suskun, sesi çıkmıyor.'

NBA frençayzı Houston Rockets´ın GM´i Daryl Morey´in Hong Kong´daki protestoculara destek açıklamasının ardından Çin devlet televizyonu Rockets maçlarını da yayından kaldırmıştı. NBA´in bu konuda tutumunun olup olamayacağı üzerinden ABD´de siyasi tartışmalar kopmuştu.

 



22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor