Papa`nın Açıklamaları Ahlak Dışı
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye`deki en yüksek dinî otorite olan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Reuters`a verdiği mülakatta konuyla ilgili olarak şöyle dedi: 'Eğer hepimiz geçmişteki ızdırap ve acılar için hesap v
Ece Toksabay
Türkiye`nin en üst düzey din adamı yaptığı açıklamada Papa Fransuva`nın, 1915`te Ermenilerin topluca öldürülmelerinin soykırım olduğunu belirten yorumlarını ahlak dışı olarak nitelendirdi ve Vatikan`ın, başkalarını suçlamalarla eleştirmeden önce kendi tarihine bakması gerektiğini söyledi.
Fransuva bu ay, yaklaşık 1,5 milyon Ermeni`nin öldürülmesi olayını 'soykırım' olarak nitelendiren ilk Roma Katolik Kilisesi lideri olurken Türkiye ile gerilim yarattı. Türkiye ise Vatikan Büyükelçisini çağırırken kendi büyükelçisini geri çekti.
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye`deki en yüksek dinî otorite olan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Reuters`a verdiği mülakatta konuyla ilgili olarak şöyle dedi: 'Eğer hepimiz geçmişteki ızdırap ve acılar için hesap verecek olsaydık en çok kaybeden Vatikan olurdu.'
Suriye`deki iç savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan mültecilere atıfta bulunan Görmez, 'Milyonlarca Suriyeli mültecinin mevcut durumu Vatikan`ı, Ermenilerin tehcir edilmesinden daha mı az endişelendiriyor?' dedi.
Görmez açıklamalarına şöyle devam etti: 'Papa`nın açıklamasını ahlak dışı buluyorum ve bunu, Hristiyan değerleriyle uzlaştıramıyorum.'
Türkiye, Türk askerlerinin Rus güçleriyle savaştığı bir dönemde yaşanan ölümlerin soykırım teşkil edemeyeceğini söylüyor. Türkiye, Ermenilerin ortadan kaldırılmasına yönelik planlı bir kampanyanın yürütülmediğini ve Osmanlı yetkililerinin de böyle bir talimat verdiklerine dair delilin bulunmadığını ifade ediyor.
Görmez`in makamı, laik bir Anayasa`ya sahip Sünni Müslüman Türkiye`de 1924 yılında Osmanlı Şeyhülislamı`nın yerine oluşturuldu.
Görmez, Avrupa`nın zayıf ekonomisinin ve göçmenlerin entegre edilmesi konusunda yaşadığı zorlukların kıtada, İslamofobinin artmasının nedeni olduğunu belirtti.
Görmez, 'İslamofobi, anti-Semitizm gibi bir insanlık suçu olarak değerlendirilmelidir.' şeklinde konuştu.
Görmez ayrıca DAİŞ, Boko Haram, el Şebab ve el Kaide gibi gruplar tarafından yürütülen şiddet olaylarının cahillik ve fakirliğin bir sonucu olduğunu ifade etti.
Görmez İslam âlimleri ve din adamlarına yeni nesillerin yetiştirilmesi konusunda özeleştiri yapmaları çağrısında bulundu.
Görmez açıklamasına şöyle devam etti: 'İslam, tarih boyunca medeniyeti oluşturan bir din olmuştur. Din adamları Müslüman çocukları eğitirken bununla, şiddeti teşvik eden günümüz Kur`an yorumlarını karşılaştırarak derinlemesine düşünmeyi sağlamalıdırlar.' (İngiltere, REUTERS - 20 Nisan 2015)
Haber metni: http://www.reuters.com/article/2015/04/20/us-turkey-armenia-cleric-idUSKBN0NB1U120150420
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
