• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

“Para ve Silah“ın Savaşı

“Para ve Silah“ın Savaşı

Batı`nın ideolojisiyle yıllardır savaştığı, insan haklarını ihlalleri yüzünden kınadıkları Çin’in rekorlar kırarak kalkınmasını sağlayanlar kimlerdir?

Ömer Özkaya *

Batı`nın ideolojisiyle yıllardır savaştığı, insan haklarını ihlalleri yüzünden kınadıkları Çin’in rekorlar kırarak kalkınmasını sağlayanlar kimlerdir?

ABD onu rakip olarak gördüğüne göre Çin`i günümüzün önemli askeri ve ekonomik güçlerinden biri haline getiren neresidir?

ABD ve SSCB’nin oluşturduğu, silahlı güce dayalı denge yerine tek merkezden yönetilen ve 'para'yı silah olarak kullanan bir güç odağı oluşturmak üzere Çin`i ortaya çıkaran; Londra merkezli KÜRESEL SERMAYE`dir.

ABD Başkanı Barrack Obama`ya göre 'Asya-Pasifik bölgesi, dünyanın geleceğini belirleyecek kilit bir rol oynayacak.'

Güney Asya`da ABD ve NATO`nun hedefi; Çin`e güvenli bir enerji yolunun oluşmasını engellemek ve enerji kaynaklarının akışını ve geçecekleri bölgeleri kontrol etmektir.

Sudan petrolü Çin`e akıyor ve Hartum`un Pekin`le ticari ilişkileri var. İşte bu yüzden Çin, Sudan`ın iç sorunlarının BM Güvenlik Konseyi`nde uluslararasılaştırılması yönündeki ABD, İngiliz ve Fransız çabalarına karşı çıkıyor.

ABD ve AB, kendilerinin uydusu olmuş diktatörlerin insan hakları sicilini görmezden gelirken, Sudan liderlerini, Sudan`ın Çin ile ticari ilişkileri sebebiyle insan hakları ihlalcisi olarak hedef alıyor. Sudan Cumhuriyeti geleneksel olarak Ortadoğu içinde değerlendirilmese de, Hartum, emperyalizme karşı Direniş Bloğu`nun bir üyesi olarak ortaya çıkıyor.

İran petrollerinin de % 20`si Çin`e akıyor ve Suriye, İran`ın kilidi durumunda. Pekin Yönetimi, Suriye`den sonra sıranın İran`a geleceğini gayet iyi biliyor.

Çin Devlet Radyosu`nun 23 Temmuz 2012 tarihli bir yayınına göre 'Suriye ordusu, aslında asker sayısı veya silah donanımı açısından muhaliflerden kat kat üstün. Ancak ordu, savunma gücünü İsrail ordusunu hedef alarak donatmıştı. Dolayısıyla, donanımların çoğu ağır silah olduğundan, dağınık haldeki muhaliflere saldırmaya çok uygun değil ve sokak aralarındaki operasyonlarda üstünlüğünü ortaya koyamıyor. Bunun yanı sıra, son günlerde Suriye`de meydana gelen silahlı çatışmalar, muhaliflerin, nispeten etkili bir temas mekanizması kurduğunu gösterdi. Bu mekanizmada, Batılı istihbarat birimlerinin önemli rol oynadığı kolayca anlaşılabiliyor. Muhalifler, ayrıca yurtdışından Suriye`ye gönderilen silahlardan faydalanıyor.'

Afrika ve Orta Doğu`ya, Avrupa ve Çin’i sokmak istemeyen ABD ve Rusya ikilisi ise Türkiye’nin müttefik olmasını çözüm için tek yol olarak görüyor.

Diğer taraftan Pekin ile Ankara arasındaki ilişkiler, artık bir stratejik önem kazanacak derecede, git gide daha sıkı hâle geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na göre, Türkiye ve Çin, “Asya’nın Batı ve Doğu kenarlarında yıldızı parlayan iki güç”.

Afrika ve Orta Doğu`nun siyasi açıdan kontrolüne karşı Çin, enerji ihtiyacının temini için ya yeni kaynaklar bulacak ya da, ABD`yle askeri çatışmayı göze alacaktır.

John J. Mearsheimer`a göre 'Çin`in ABD ile boy ölçüşecek askeri imkan ve vasıtalara sahip olmadığı doğrudur. Kesinlikle doğru - ancak şimdilik. ABD`yi Asya dışına atmaya ve bölgenin hâkimi olmaya teşebbüs edecektir.'

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi NIC`e göre “İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan tüm uluslararası sistem yakında temelden değişecek. Brezilya, Hindistan ve Çin gibi yeni oyuncular sadece uluslararası müzakere masalarında yerlerini almakla kalmayacak; aynı zamanda oyuna yeni kurallar da getirecektir.”

Yale Üniversitesi tarih profesörü Paul Kennedy`ye göre ise 'Dünyanın merkezi, her zamanki gibi Batı`ya, ama bu kez Asya ve Çin’e kayıyor. Bugün birçok yol Pekin’e çıkarmış gibi duruyor. Eğer Çin’in ilerleyişi bu şekilde devam ederse, ilginç gelişmeler bizi bekliyor demektir.'

Bizim açımızdan geleceğin kilit sorusu şudur: ABD ve Çin arasında rekabet süregiderken Türkiye kendisini bu iki ülke arasında nasıl konumlandıracak?

 

* Araştırmcı-Yazar, Turquie Diplomatique Yayın Yönetmeni, ASAM Genel Müdürü



18.8° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor