Pasifik Ülkeleri Deprem Tehdidine Karşı Çalışıyor

Pasifik Ülkeleri Deprem Tehdidine Karşı Çalışıyor

Esneyebilir borular ve güçlendirilmiş bilezikli contalar, kırılmaya dayanıklı. Tüm bunlar su şebekelerine ve yeniden inşa edilen kanalizasyon iyileştirme tesisine yerleştirildi. Tüm bu teknoloji tam kapasiteye çıktığında Araike´ye göre

 

Pasifik Okyanusu´na kıyısı olan devletler için, depremler hayatın bir parçası. Bu depremlerin çoğu küçük ve zarara yol açmıyor. Ancak Richter ölçeğine göre büyüklüğü 6´dan fazla olan ciddi depremler, hazırlıklı olanlar dahil toplumları parçalayabilir. Pasifik kıyısındaki şehir merkezlerinde, büyük bir deprem sonrası, içilebilir su, elektrik, kanalizasyon ve yakıt sistemlerinin yeniden çalışması haftalar alabilir. Bu nedenle okyanusun karşı kıyılarındaki ülkeler, maliyet ve kazanç dengesinde seçimler yapmak zorundalar.

Japonya, depreme en hazırlıklı ülkelerden biri olarak haklı bir şöhrete sahip. Ancak orada bile, depremler büyük ve uzun süreli hasarlara yol açabiliyor. 1995´te Kobe´yi vuran 6.9 büyüklüğündeki deprem, elektrik ve suyu devre dışı bıraktı, anayollar ve demiryolları çöktü, 6 bin kişi hayatını kaybetti. İtfaiye, çıkan yangınlar karşısında çaresiz kaldı, alevler mahalleleri yuttu.

Kobe, 4800 kilometrelik dökme demir su borularını, deprem önlemi olarak esnek borularla değiştiriyor. Şehrin Su İşleri Dairesi´nin müdür yardımcısı Hitoshi Araike, ne yapacaklarını depremin belirlediğini ve bunu yaptıklarını söylüyor.

Araike ve bir tercüman, yabancı gazetecileri yer altına, acil su deposunun kapasitesini iki katına çıkaracak, şanzıman ana milini görmeye indiriyor. Maliyeti 300 milyon dolardan fazla. Otomatik kapama vanaları, deprem sonrası su sızıntısını önlemek için su haznelerine yerleştirildi.

 
Hitoshi Araike

Esneyebilir borular ve güçlendirilmiş bilezikli contalar, kırılmaya dayanıklı. Tüm bunlar su şebekelerine ve yeniden inşa edilen kanalizasyon iyileştirme tesisine yerleştirildi. Tüm bu teknoloji tam kapasiteye çıktığında Araike´ye göre bir sonraki büyük deprem Kobe´nin su şebekesini etkilemeyecek.

Depreme karşı diğer çalışmalar

Büyük depremler atlatmış Çin, Tayvan, Şili ve Yeni Zelanda gibi diğer kıyı ülkeleri de sismik güçlendirmeye yatırım yapıyor. Her halükarda şehir ya da bölge seviyesinde fark yaratmak zaman ve büyük paralar gerektiriyor. Kaynak yetersizliği ya da inşaat yasaların uygulanamaması ise Pakistan ve Kamboçya gibi daha az gelişmiş ülkelerde engel yaratabiliyor.

ABD´nin batı kıyısındaki büyük bir kamu hizmeti kuruluşunun da depreme karşı önemli bir mücadele hedefi var.

Batı eyaletlerinden Washington´daki, Everett Bayındırlık Hizmetleri´nin başmühendisi Jim Miller, deprem sonrası en geç dört gün içince hizmet veriyor olmak için çalıştıklarını söylüyor.

Miller, kuruluşun depreme karşı kırılganlığını değerlendirdiklerini ve bazı güncellemeler için öncelikler listesi oluşturduklarını anlattı. İlk önce, Seattle´ın kuzeyinde 600 bin insana içme suyu sağlayan Everett şebekesi operasyon binasının duvarları ve tavanları güçlendiriliyor.

Kamu hizmetleri departmanı daha sonra, kesişen bazı su borularına esnek menteşeler yerleştirmek istiyor. Everett´in sismik güncelleme listesinin tamamını gerçekleştirmesi 20 yılı bulabilir ve milyonlarda dolara mal olabilir. Şehrin sakinleri ise bunun gerçekleştirilmesi için daha yüksek su faturaları ödemek zorunda kalabilir.

Bölgedeki diğer kuruluşlar da benzer adımlar atıyorlar. Seattle Bayındırlık Hizmetleri, yıl sonuna kadar kendi dayanıklılık değerlendirmesini tamamlamayı hedefliyor. Su şebekesinde sismik iyileştirmeler için 60 milyonluk yatırım yaptı bile. Su depolarını yer üstünden yeraltına taşımak bu iyileştirmelerden biri.

Oregon eyaletinde de su şebekelerinin Cascaida büyüklüğünde bir deprem sonrası bile en fazla iki hafta içinde tekrar çalışır hale gelmesi için mücadele planı yapılıyor. 1700 yılında meydana gelen bu depremin 9 büyüklüğünde olduğu ve 1000 kilometrelik bir fay hattını kırdığı tahmin ediliyor.

Bu tip deprem senaryoları için bölge sakinlerinin de hazırlıklı olması gerekiyor. Acil durum yetkilileri, önceleri üç günlük gıda, su ve ilaç depolanmasını önerirdi. Şimdi ise Oregon ve Washington eyaletlerinde, iki haftalık stok yapılması konusunda halk uyarılıyor.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor