Patruşev: Batı, anayasaya yönelik halk oylaması öncesinde Rusya´daki durumu istikrarsızlaştırmaya çalışıyor

Patruşev: Batı, anayasaya yönelik halk oylaması öncesinde Rusya´daki durumu istikrarsızlaştırmaya çalışıyor

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Rusya Anayasası´ndaki değişikliklere yönelik halk oylaması ve sonbahardaki kısmi yerel seçimler öncesinde Batı´nın, ülkesindeki durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ifade etti

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Rusya Anayasası´ndaki değişikliklere yönelik halk oylaması ve sonbahardaki kısmi yerel seçimler öncesinde Batı´nın, ülkesindeki durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ifade etti.

Argumentı i Faktı gazetesine konuşan Patruşev, halk oylaması öncesinde Batılı ülkelerin ellerindeki imkânları kullanarak faaliyetlerini artırmasını beklediklerini ifade etti.

Patruşev, ayrıca milliyetçi ve ayrılıkçı tutumun körüklenmek istendiği Rusya´nın bölgelerinde sivil toplum kuruluşları aracılığıyla çeşitli faaliyetlerde bulunulması ihtimalini de gördüklerini belirtti.

Özellikle alternatif meslek örgütleri olarak addedilen kuruluşların çalışmalarının artırılmasına özen gösterileceğini kaydeden Patruşev´e göre, Batı ayrıca devletin temelini oluşturan ruhani, ahlaki, kültürel ve tarihi değerleri baltalamak; vatandaşların ulusal kimlik hissiyatını azaltmak için Rusya´ya enformasyon baskısında bulunmayı planlıyor.

‘Asıl amaçları toplumu bölmek´

Patruşev, “Asıl amaçları Rusya toplumunda bölünmeye yol açmak, kendi çıkarlarına olan gelişim değer ve modellerini empoze etmek, toplum bilincini manipüle etme imkânı elde etmek” dedi.

Patruşev´e göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve ABD Dış İlişkiler Konseyi´nin yanı sıra önde gelen ABD´li sivil toplum örgütleri Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI), Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (IRI), Ulusal Demokrasi Vakfı, Modern Rusya Enstitüsü, Açık Toplum Enstitüsü Batı´nın yıkıcı eylemlerini koordine eden kuruluşlardan bazıları.

‘Batı Avrupa merkezli kuruluşlar kullanılıyor´

Washington ve NATO´daki partnerleri tarafından ABD ve Batı Avrupa merkezli uluslararası sivil toplum örgütlerinin de sıkça Rusya´da çeşitli faaliyetler için kullanıldığını belirten Patruşev, “Rusya topraklarında yer alan ve istikrarsızlık yaratmaya katkıda bulunan kuruluşlarla doğrudan temasın kurulmasında en önemli rolü Baltık ülkeleri oynuyor” dedi.

Patruşev´e göre, bu anlamda yeni sivil protesto biçimleri ve Rusya yönetimine dışarıdan baskı senaryolarının görüşüldüğü Özgür Rusya Forumu´nun bulunduğu Litvanya oldukça aktif. Letonya´da da ‘bağımsız´ Rus gazeteciler, Baltık Medya Gelişim Merkezi uzmanlarınca eğitiliyor.

Patruşev, “Batı, sistemli olmayan muhalefet ve Batı yanlısı toplumsal dernekleri birleştiriyor ve finansal destek veriyor, protest hareketler için ‘demokratik değerler ve özgürlük ideallerine bağlı´ lider adayları belirliyor” dedi.

‘Resmi rakamlardan çok daha fazla parasal destek veriliyor´

Batılı sponsorların 2015-2019 yılları arasında siyasi faaliyetlerle uğraşan sivil toplum örgütlerine resmi olarak 4 milyar ruble (58 milyon dolar) destek verdiğini belirten Patruşev, “Ancak gerçekte bu rakamlar çok daha yüksek, zira Batılı sponsorlar farklı gizli finansal şemalar kullanıyor, aracı kuruluşlar üzerinden transfer gerçekleştiriyor. Bu da ABD veya müttefiklerinin Rusya´ya karşı yıkıcı eylemlerde yer aldığını kanıtlamayı ciddi şekilde zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Patruşev, yabancı birçok sivil toplum kuruluşunun Rusya´ya karşı eylemlerinin kısıtlanabildiğini, yurtdışından muhalefet ve bu tür kuruluşlara yapılan yardımların akışına yönelik kontrollerin artırıldığını ifade etti.

Rusya Anayasası´na yönelik halk oylaması 1 Temmuz´da yapılacak.

 



Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Özcan ÜNLÜ

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.

Çevre

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Yükleniyor